Biserica Banu din municipiul Buzău și-a serbat hramul

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi, a oficiat astăzi, 25 martie 2013, Sfânta Liturghie la Biserica Banu din municipiul Buzău. Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a vorbit credincioșilor prezenți despre însemnătatea praznicului Buneivestiri, după cum informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

„Astăzi este începutul mântuirii noastre și s-a făcut arătarea tainei celei din veac. Astfel glăsuiește troparul praznicului de astăzi – Bunavestire sau aducerea veștii celei bune de către îngerul Gavriil Sfintei Fecioare Maria. Și în ce a constat această vestire? În împlinirea făgăduinței pe care Dumnezeu Tatăl a făcut-o protopărinților noștri Adam și Eva îndată după ce aceștia au încălcat porunca prin neascultare și au fost izgoniți din Rai. Și, la plinirea vremii, Dumnezeu-Tatăl – din iubire față de toți oamenii – L-a trimis în lume pe Fiul Său Cel iubit ca să-l salveze pe om din robia păcatului și a morții și să-l împace din nou pe omul neascultător, prin ascultarea Lui desăvârșită, cu Dumnezeu. Iar această împăcare și acest început al mântuirii Neamului omenesc s-a făcut prin Sfânta Fecioară Maria, Maica Domnului nostru Iisus Hristos și Maica noastră a tuturor”, a explicat Întâistătătorul Eparhiei Buzăului și Vrancei în cuvântul de învățătură.

Biserica Bunavestire-Banu din Buzău, unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din municipiu, este monument istoric și de arhitectură. La început așezământ monahal de călugări aflat în codrul Vlăsiei, actuala biserică datează din prima jumătate a secolului al XVIII-lea.

La sărbătoarea de astăzi a participat un număr mare de credincioși din parohie, dar și din municipiul Buzău, veniți aici pentru că este singura biserică din oraș cu hramul Buneivestiri și, totodată, pentru că au avut posibilitatea să ia binecuvântare de la Chiriarhul locului.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, a fost săvârșit un parastas pentru slujitorii, ctitorii și binefăcătorii bisericii „Bunavestire” Banu din Buzău.

Comentarii Facebook


Știri recente