Binecuvântarea lucrărilor de renovare a bisericii din Chintelnic, prot. Bistriţa

Biserica parohiei Chintelnic din protopopiatul Bistrița, renovată în ultimii ani, a fost binecuvântată în Duminica a 24-a după Rusalii de Mitropolitul Clujului. Slujba a fost săvârșită dimineața, de la ora 9:00 de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei și a fost urmată de Sfânta Liturghie, în sobor de 15 preoți și diaconi, dintre care-l amintim pe protopopul de Bistrița, părintele Alexandru Vidican. Lucrările de renovare a bisericii, ridicată de mai bine de o sută de ani , au început în anul 2009.

În cadrul cuvântului de învățătură, potrivit Radio Renaşterea, Înaltpreasfinția a le-a explicat credincioșilor pericopa evanghelică a zilei: “Domnul Iisus Hristos a venit să biruiască păcatul, moartea și iadul. A venit să ne dăruiască nouă tuturor viață veșnică. De aceea Sfântul Ioan Gură de Aur în cuvântul de învățătură de la Paști zice: <>. Ori, o demonstrație practică ne-o face în duminica aceasta, arătându-ne ca este Domnul vieții si al morții, prin minunea învierii fiicei lui Iair”. Răspunsurile la Sfânta Liturghie, la care au luat parte sute de credincioși, autorități locale, județene și centrale, au fost date de corala “Andrei Mureșanu” din Bistrița, dirijată de arhid. Cornel Pop.

Distincții pentru părintele paroh și primarul comunei

La finalul slujbei, pentru lucrarea pastoral-misionară realizată până acum, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei l-a ridicat pe părintele paroh Grigore Linul la rangul de iconom stavrofor. Preoții care au un asemenea rang poartă, ca semn distinctiv, un brâu roșu și o cruce pectorală.

De asemenea, primarul Mititean Sorin Aurel, pentru sprijinul acordat acordat bisericilor de pe raza comunei, a primit din mâna ierarhului „Crucea Transilvană”, cea mai mare distinctie a Mitropoliei Clujului.

Cartea „Restituțio Grigore Pletosu”, prezentată la Chintelnic

La finalul Sfintei Liturghii de astăzi, Mitropolitul Clujului le-a prezentat credincioșilor din Chintelnic volumul „Restituțio Grigore Pletosu”, scrisă de teologul Iuliu-Marius Morariu și apărută recent la editurile Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului și Eikon. „Acest sat este unic din punct de vedere al credinței și al păstrării tradițiilor și al oamenilor care au răsărit de aici. Părintele Grigore Pletosu este un simbol pentru dumneavoastră și un exemplu pentru noi, pentru cei de astăzi, când toate sunt relative, și care ar trebui să ne uităm în sus, la credința lui. Părintelui Grigore Pletosu i s-au dedicat mai multe lucrări dar de data aceasta, un tânăr al nostru, Iuliu Morariu, care a făcut teologia la Cluj, a scris această monografie și-l felicităm. Deasemenea vă felicităm pe dumneavoastră că de aici își are obârșia părintele Pletosu”, a precizat părintele Mitropolit Andrei.

Protopopul Grigore Pletosu, născut în localitatea bistrițeană Chintelnic, este o figură marcantă atât pentru viaţa bisericească transilvăneană cât şi pentru cea culturală. El este ctitorul sediului Protopopiatului Bistriţa şi al Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi”, în curtea căreia este şi înmormântat.

Comentarii Facebook


Știri recente