În Duminica a VI-a după Paști, 9 iunie 2013, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a adus bucurie enoriașilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Ciuhoi, Protopopiatul Marghita, venind în mijlocul lor și binecuvântând lucrările de înfrumusețarea a bisericii parohiale, a precizat Pr. Petru Gut.
Ierarhul a fost întâmpinat la biserica parohială de către copii și tineri îmbrăcați în frumoase straie populare tradiționale din Bihor.
În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea fragmentului scripturistic duminical, Chiriarhul Oradiei a rostit un cuvânt de învățătură, reliefând principalele semnicații duhovnicești ce se desprind din minunea vindecării orbului din naștere, săvârșită de Mântuitorul Iisus Hristos: „Pericopa evanghelică din această Duminică, a șasea după Paști, de la Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, a vindecării orbului din naștere, este în strânsă conexiune cu celelalte fragmente scripturistice din duminicile Penticostarului, dar mai ales cu marea sărbătoare a Învierii Domnului Iisus Hristos și cu praznicul Înălțării Sale la cer.”
„Dacă Mântuitorul nostru Iisus Hristos spune, la începutul pericopei evanghelice, că El este Lumina lumii, atâta vreme cât este în lume, pe parcursul întregii pericope evanghelice ni Se descoperă că, într-adevăr, El este Lumina lumii, scoțându-l din întuneric, din orbire, la lumină, la lumina cunoșterii, pe cel care se născuse orb, pe cel prin care avea să se arate slava lui Dumnezeu, așa cum Însuși Mântuitorul Iisus Hristos mărturisește”, a spus Chiriarhul Oradiei.
În cadrul slujbei, Părintele Paroh Ioan Roșu a fost hirotesit iconom-stavrofor pentru întreaga lucrare pastoral-misionară desfășurată în parohie, cât și pentru strădaniile depuse în vederea restaurării și înfrumusețării lăcașului de cult.
Părintele Ioan Șugar, Protopopul Marghitei, a dat citire „Actului de sfințire” și a rostit un cuvânt în care a mulțumit Preasfințitului Părinte Sofronie pentru dragostea și grija neobosită arătată față de toate parohiile din cuprinsul Protopopiatului Marghita și a prezentat istoricul parohiei.
La final, Preasfințitul Părinte Sofronie a felicitat pe părintele paroh și a înmânat diplome de apreciere tuturor celor care s-au evidențiat în activitatea depusă în folosul Bisericii și care au ajutat la realizarea lucrărilor de înnoire a sfântului locaș.
Localitatea Ciuhoi este atestată documentar pentru prima dată în anul 1291. Numele locului vine de la ocupația de căpătâi a majorității locuitorilor zonei, oieritul, care își delimitau parcelele de pășunat prin ridicături de pământ, denumite în graiul locului „ciuhoaie”. De-a lungul vremii, credincioșii dreptmăritori din această localitate și-au apărat cu devotament credința străbună, refuzând, în anul 1659, intențiile de atragere la calvinism. De asemenea, adunările ținute între anii 1725 – 1726, la Margine, Picleu, Spinuș și Ciuhoi, în conformitate cu spusele preotului Vasile Pop din Chișlaz, au consfințit refuzul credincioșilor ortodocși din acastă zonă de a accepta uniația.
Primele informații despe o biserică în Ciuhoi apar în anul 1332, potrivit cărora „Ioan preot din Ciuhoi a plătit 11 groși drept dijmă pe anul întâi”. Biserica actuală din Ciuhoi a fost construită între anii 1894-1896, iar între anii 2002-2013, prin grija Părintelui paroh Ioan Roșu și prin dărnicia și jertfelnicia membrilor Consiliului și Comitetului parohial și a bunilor credincioși ai parohiei, s-au realizat lucrări de restaurare a picturii, s-a făcut un nou iconostas, sculptat în lemn de stejar, fiind montate vechile icoane, mobilierul din biserică a fost înlocuit cu străni, scaune, analog și tetrapoade noi, s-a schimbat instalația electrică și a fost introdusă încălzirea centrală. În incinta curții bisericii s-a amenajat un lumânărar nou, o magazie și a fost reparat gardul împrejmuitor, iar la casa parohială au fost făcute ample lucrări de reparații capitale.