Binecuvântare arhierească pentru militari ieșeni

În cadrul ceremoniei prilejuită de plecarea în Afganistan a militarilor Batalionului 151 Infanterie „Lupii Negri” din Iași, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți militari, a oficiat joi, 11 iulie 2013, o slujbă de binecuvântare, potrivit Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Momente solemne și pline de emoție au avut loc ieri pe pietonalul de pe bulevardul „Ștefan cel Mare din Iași”, unde 500 de militari ai Batalionului 151 Infanterie „Lupii Negri” din Iași au fost binecuvântați de IPS Mitropolit Teofan, înainte de plecarea în teatrul de operații Afganistan. Pe lângă oficialitățile locale ieșene și familiile soldaților, la ceremonie au fost prezente și oficialități naționale, ca ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, și șeful Statului Major General, general-locotenent Ștefan Dănilă.

Ceremonialul a debutat cu intonarea imnului național și cu apelul solemn, după care IPS Mitropolit Teofan i-a îndemnat pe toți cei prezenți să rostească împreună rugăciunea „Tatăl nostru”, pentru sănătatea și întoarcerea cu bine a militarilor. În continuare, a urmat slujba religioasă de binecuvântare, citirea extrasului din ordinul de operații, discursurile oficialităților și defilarea Batalionului 151 Infanterie „Lupii Negri”.

În cuvântul adresat militarilor, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei le-a urat acestora să fie apărați de Dumnezeu, de camarazi, și de gândurile bune și rugăciunile celor de acasă: „Îl rog pe Dumnezeu, ca, pe timpul misiunii în care veți pleca în scurt timp, să fiți împodobiți cu trei gânduri: gândul la Dumnezeu, care să vă apere necontenit, gândul la cei de acasă, care să se roage pentru dumneavoastră, și gândul la camarazii de arme de lângă dumneavoastră, împreună cu care veți forma o familie, ce se dorește a fi unită și puternică. Prin ajutorul lui Dumnezeu și prin strădania și profesionalismul ce vă definesc, să vă întoarceți acasă bine și sănătoși, așa cum vă așteaptă cei dragi din familie. Veți merge pentru câteva luni într-un pământ frământat, departe de țară, cu oameni cu multă frică de Dumnezeu și cu o religiozitate de excepție în legea lor, ce este cu mult diferită de legea noastră. Ei așteaptă de le dumneavostră să fiți bărbați adevărați, îmbodobiți fiind cu cele trei calități cu care veți pleca în această misiune: cea de român adevărat, cea de militar adevărat și cea de creștin autentic”.

De asemenea, ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, a mulțumit tuturor ieșenilor participanți la ceremonie pentru respectul și sprijinul acordat instituției militare: „Citesc pe fețele și în ochii celor care participă la activitate emoție și respect pentru această instituție importantă a statului român care și-a asumat misiuni internaționale, misiuni în baza principiului apărării colective, oriunde și oricând a fost nevoie”.

Aceasta este a patra misiune a „Lupilor Negri” de menținere a păcii în Afganistan, după cele din 2003, 2005 și 2009, și va dura 6 luni. Principalele misiuni ale militarilor ieșeni în Afganistan vor fi asigurarea securității ariei de responsabilitate, acordarea de asistență umanitară populației locale și instruirea Forțelor de Securitate Naționale Afgane.

Comentarii Facebook


Știri recente