Binecuvântare arhierească în Parohia Măeriște. PS Petroniu a oficiat Sfânta Liturghie

resfintirea bisericii din parohia maeriste (15)

Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat duminica aceasta în mijlocul credincioșilor din Parohia Măeriște, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Ierarhul a binecuvântat lucrările efectuate la locașul de cult, apoi a oficiat Sfânta Liturghie, informează site-ul oficial al Eparhiei.

La finalul Sfintei Liturghii, Episcopul Sălajului a hirotesit iconom stavrofor pe părintele paroh Viorel-Vasile Păcurar, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate în slujba Bisericii. De asemenea, au fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial și tuturor persoanelor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la această biserică.

La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh Viorel-Vasile Păcurar a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru slujire și distincția acordată și i-a dăruit o icoană reprezentând Buna Vestire.


Prima atestare documentară a unei biserici în zonă datează din 1700. Lăcaşul de cult  nu mai există, deoarece a fost demolat în anul 1888, când s-a început construirea actualului locaş de cult.

Noua biserică de zid a fost ridicată între anii 1888-1890. Devenind neîncăpătoare, în anul 1957s-au adăugat două abside laterale şi s-a reconstruit altarul, astfel încât, astăzi, locașul de cult are un plan trilobat, cu abside laterale poligonale. În anul 1968, sub păstorirea preotului Ifrim Bordea a fost realizat iconostasul de meşterul Stoica Nicula din Sibiu, iar între anii 1975-1977a fost realizată pictura de pictorul Niculae Hantar din Neamţ. Astfel, în data de 17 septembrie 1978, biserica a fost sfinţită de către Preasfințitul Părinte Vasile Coman, Episcopul Oradiei.

 

Comentarii Facebook


Știri recente