Binecuvântare arhierească în Parohia Măeriște. PS Petroniu a oficiat Sfânta Liturghie

resfintirea bisericii din parohia maeriste (15)

Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat duminica aceasta în mijlocul credincioșilor din Parohia Măeriște, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Ierarhul a binecuvântat lucrările efectuate la locașul de cult, apoi a oficiat Sfânta Liturghie, informează site-ul oficial al Eparhiei.

La finalul Sfintei Liturghii, Episcopul Sălajului a hirotesit iconom stavrofor pe părintele paroh Viorel-Vasile Păcurar, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate în slujba Bisericii. De asemenea, au fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial și tuturor persoanelor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la această biserică.

La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh Viorel-Vasile Păcurar a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru slujire și distincția acordată și i-a dăruit o icoană reprezentând Buna Vestire.


Prima atestare documentară a unei biserici în zonă datează din 1700. Lăcaşul de cult  nu mai există, deoarece a fost demolat în anul 1888, când s-a început construirea actualului locaş de cult.

Noua biserică de zid a fost ridicată între anii 1888-1890. Devenind neîncăpătoare, în anul 1957s-au adăugat două abside laterale şi s-a reconstruit altarul, astfel încât, astăzi, locașul de cult are un plan trilobat, cu abside laterale poligonale. În anul 1968, sub păstorirea preotului Ifrim Bordea a fost realizat iconostasul de meşterul Stoica Nicula din Sibiu, iar între anii 1975-1977a fost realizată pictura de pictorul Niculae Hantar din Neamţ. Astfel, în data de 17 septembrie 1978, biserica a fost sfinţită de către Preasfințitul Părinte Vasile Coman, Episcopul Oradiei.

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

Ministerul Tineretului și Ministerul Educației promovează sportul în rândul elevilor. Ce competiţii organizează Biserica

Ministerul Tineretului și Sportului și Ministerul Educației Naționale au aprobat un protocol de colaborare privind elaborarea, organizarea, coordonarea și monitorizarea „Programului național” pentru încurajarea participării preșcolarilor, elevilor și studenților la activități cu caracter sportiv.  Scopul…