Bilanţ: Campania „Sănătate pentru sate” a contribuit la îmbunătăţirea calităţii vieţii a 8718 beneficiari

Campania „Sănătate pentru sate”, derulată de voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, a contribuit până în prezent la îmbunătăţirea calităţii vieţii a 8718 beneficiari.

Pe parcursul anului 2019 au beneficiat de avantajele programului 1020 persoane, iar cele zece acţiuni au avut loc în judeţele Ilfov, Prahova, Călăraşi şi Giurgiu.

Medicii voluntari au oferit asistență medicală unei categorii vaste de populație, de la copii la persoane vârstnice, cu grade variate de dizabilitate.

Au fost depistate numeroase afecţiuni medicale de care oamenii nu ştiau şi s-au actualizat schemele de tratament, în cazul celor cu boli cronice.

De altfel, unii dintre cei care s-au prezentat în faţa medicilor campaniei nu mai fuseseră la un control medical de ani de zile sau niciodată.

În cadrul fiecărei ediţii s-au deplasat în teritoriu aproximativ 30 de voluntari ai Paraclisului Catedralei Naţionale, dintre care cel puțin 20 au fost cadre medicale, iar ceilalţi personal auxiliar.

Echipele au fost compuse din medici cu urmatoarele specializări: medicină internă, cardiologie, diabet și boli de nutriție, gastroenterologie, pediatrie, oftalmologie, oncologie, endocrinologie, stomatologie, psihiatrie, reumatologie, etc.

Informaţii cu privire la câteva dintre afecţiunile identificate şi tratate, a oferit Conf. Univ. Dr. Camelia Diaconu, Medic voluntar.

Pacienții au beneficiat de efectuarea unor investigatii de ecograf, EKG și de analize de laborator, care au permis diagnosticarea a numeroase cazuri de diabet zaharat, de exemplu.

Pacienții adulți care au fost consultați cardiologic au prezentat mai ales hipertensiune arterială (peste 90% dintre ei), tulburări de ritm cardiac (extrasistole, fibrilație atrială), fenomene de insuficiență cardiacă, boală cardiacă ischemică.

Consultațiile de pediatrie au relevat copii cu rinite și dermatite alergice, astm bronșic, parazitoze intestinale, obezitate.

Mulți dintre adulții evaluați gastroenterologic sufereau de sindrom de intestin iritabil, steatoză hepatică, gastrită sau boală de reflux gastro-esofagian, litiază biliară, neoplazii, ciroză hepatică.

Aproximativ 12% dintre adulții la care s-a măsurat glicemia au avut valori crescute ale acesteia, iar aproximativ 10% au fost diagnosticați cu diabet zaharat.

Au fost diagnosticate cazuri de cancere genitale, hematologice și pulmonare. Campania a relevat o prevalență crescută a osteoporozei, bolilor tiroidiene, obezității.

Medicii stomatologi au identificat numeroase leziuni carioase simple sau complicate, netratate, igienă orală deficitară.

De asemenea, medicii psihiatri au diagnosticat cazuri de tulburări depresive recurente, tulburare mixtă anxios-depresivă, chiar psihoze. Boala artrozică vertebro-periferică a fost găsită cu prevalență crescută în rândul populației mai vârstnice.

Dănuţ Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, şi-a manifestat bucuria că în anul 2019 „mult mai mulți medici” s-au alăturat acestei campanii: „Sunt foarte entuziasmați și au reusit să salveze vieți”.

Campania a prins viaţă în anul 2015, în urma semnării unui protocol între Patriarhia Română şi Ministerul Sănătăţii.

Proiectul a fost dezvoltat de voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sub coordonarea Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

„Proiectul Sănătate pentru sate reunește entuziasmul și disponibilitatea voluntarilor și a medicilor voluntari cu buna cooperare a preoților parohi și a primarilor din sate, mobilizând astfel populația din mediul rural spre a beneficia de consultații medicale gratuite”, spunea în 2013 Patriarhul Daniel.

Arhim. Ciprian Grădinaru a evidenţiat jertfa voluntarilor implicaţi în campanie.

„Aceşti medici specialişti au făcut un sacrificiu de bunăvoie şi din dragoste, din milă faţă de oamenii nevoiaşi”.

Foto credit: Voluntarii Paraclisului CMN

Comentarii Facebook


Știri recente