Biblioteca Apostolică a Vaticanului, digitalizată şi disponibilă online

75.000 de codici, 85.000 de incunabule și mai bine de un milion de cărți au fost digitalizate și sunt disponibile online pe site-ul Bibliotecii Apostolice a Vaticanului.

În urma proiectului de digitalizare început acum mai bine de un deceniu, cercetărorii nu mai sunt nevoiţi să se deplaseze până la Vatican, ci au la dispoziţie în format digital o bază de date amplă care cuprinde pe lângă cele menţionate mai sus şi materiale de arhivă, inventare, materiale grafice, monede etc.

Biblioteca de la Vatican este unică în lume prin prisma varietăţii geografice şi a vechimii documentelor sale.

Procesul de digitalizare este coordonat de NTT Data, un furnizor de servicii tehnologice, recunoscut în întreaga lume pentru profesionalismul în domeniul IT şi al structurilor de comunicaţii.

Societatea de informatică japoneză contribuie la proiect din anul 2014, oferind un software Amlad, o tehnologie care permite gestionarea unei cantități uriașe de date și facilitează consultarea documentelor.

Biblioteca Apostolică a Vaticanului a fost fondată de Papa Nicholas V (1447-1455) în secolul XV.

A fost mutată în Capela Sixtină de Papa Sixtus V Peretti (1585-1590). Localizarea actuală a fost stabilită de Papa Leo XIII Pecci (1878 – 1903).

Sursă foto: Monte Carlo Times

Comentarii Facebook


Știri recente