Belgia a recunoscut oficial biserica ortodoxă românească din Gent-Aalst

După un îndelungat proces administrativ, inițiat în anul 2009, de către pr. paroh prof. dr. Constantin Pogor, parohia românească „Sfinții Andrei și Materne” din Gent-Aalst a obținut din partea statului belgian recunoașterea juridică oficială în data de 21 decembrie 2012, după cum informează Ziarul Lumina.

Această realizare extraordinară pentru comunitatea ortodoxă română din provincia belgiană Flandra Orientală este rezultatul eforturilor neîncetate ale Înalt Preasfințitului Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, ale preotului paroh, ale membrilor comunității românilor din Flandra Orientală și Occidentală și ale credincioșilor (CORFOO).

Prin mijlocirea și sprijinul episcopului catolic Luc Van Loy din orașul Gent, a protopopului catolic de Aalst, Johan de Baere, și prin bunăvoința Consiliului bisericesc catolic din Aalst, tot în anul 2012, Parohia „Sfinții Andrei și Materne” a luat în concesiune frumoasa biserică catolică pentru o perioadă de 90 de ani. Monument istoric datând din secolul al XVIII-lea, lăcașul de rugăciune a fost la origine biserica fostului Beghinaj din Aalst, ce a fost înființat în secolul al XI-lea.

În contextul recunoașterii oficial-juridice a parohiei din partea statului belgian, în seara zilei de 26 ianuarie 2013, în biserica Parohiei ortodoxe „Sfântul Apostol Andrei și Sfântul Materne” a avut loc un eveniment cultural de excepție, în cadrul căruia cvartetul Symphonis (Opera Națională Română din Iași) a interpretat arii din Corelli, Bach, Handel și Porumbescu, încântând atât publicul român, cât și cel belgian. Personalități ale vieții religioase (printre care și IPS Părinte Mitropolit Iosif) au ținut să onoreze cu prezența marcarea evenimentului, atât de important pentru parohia românească din Gent-Aalst, cât și pentru biserica ortodoxă românească din Belgia.

Din 2008, în cadrul parohiei se desfășoară, în mod regulat, diverse activități duhovnicești (privegheri, discuții), academice (conferințe, școală biblică), culturale (concerte, expoziții) și educative (cursuri de religie, de limbă flamandă sau de limbă și literatură română). Toate acestea au fost posibile și datorită sprijinului și susținerii acordate de către Asociația culturală a parohiei și a CORFOO.

Comentarii Facebook


Știri recente