Bazilică bizantină descoperită în Demre

Arheologii turci au descoperit de curând o bazilică bizantină în localitatea Demre, din sud-vestul Turciei, veche localitate unde a păstorit Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei. Lăcașul de cult păstrează fresce deosebite și bine conservate, între care și „Deisis”, până acum unică în spațiul Asiei Mici.

Vechea localitate Mira din provincia Lichia, în care se afla și o biserică ridicată în cinstea Sfântului Ierarh Nicolae, a fost abandonată în secolul al XIII-lea, atât din cauze politice – expansiunea turcă, cât și naturale – revărsările râului Myros. A fost lucrarea lui Dumnezeu ca acest lăcaș de cult să nu fie supus profanărilor și ca să fie îngropat de aluviunile râului. În anul 2009, o echipă de arheologi turci, condusă de Nevzat Cevik de la Universitatea Akdeniz din Antalya, Turcia, a descoperit, cu ajutorul unui georadar, urme de construcții ale vechiului oraș bizantin, precizează publicația americană „New York Times”, citată de orthodoxie.com. În urma lucrărilor de excavare, au găsit la 5,48 metri adâncime o bazilică bizantină foarte bine conservată, ceea ce a stârnit interesul a numeroși arheologi bizantini, între care și cel al lui Mark Jackson, de la Universitatea Newcastle, Anglia, care a precizat că situl este „fantastic”, mai ales că „nivelul de conservare de sub straturile de noroi atât de adânci sugerează o arhivă de informații extrem de bine conservată”.

Ceea ce atrage și mai mult este fresca deosebit de frumoasă, care prezintă mai multe particularități, precum scena care Îl reprezintă pe Mântuitorul Hristos ca împărat, așezat pe tron, ținând Sfânta Evanghelie, având în dreapta Sa pe Sfânta Fecioară Maria, iar în stânga pe Sfântul Ioan Botezătorul, amândoi în picioare, cu palmele deschise ridicate, rugându-se, de unde și denumirea icoanei în limba greacă „Deisis”. Deși este o temă iconografică comună în spațiul bizantin, fresca „Deisis” din Mira înfățișează pe Maica Domnului și Sfântul Ioan Botezătorul ținând suluri cu texte în limba greacă. Sulul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu redă o parte dintr-un dialog în care mijlocește iertarea păcatelor omenirii, iar cel de la Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului un verset din Evanghelia Sfântului Evanghelist Ioan: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii” (In. I, 29). Arheologul bizantin Akyurek Engin, de la Universitatea din Istanbul, care a participat la lucrările de excavare, a precizat că această viziune asupra frescei „Deisis” a fost întâlnită în Cipru și Egipt, dar niciodată în Turcia.

Vechi loc de pelerinaj

Mira a fost unul din orașele cele mai puternice din provincia Lichia, având rădăcini în epoca bronzului. A fost invadat de perși, elenizat de greci, controlat de romani, iar în secolul al XI-lea cucerit de arabi. Localitatea Mira a devenit renumită datorită păstoririi Sfântului Ierarh Nicolae, iar de la trecerea sfântului la Domnul a fost până în secolul al XIII-lea și un important loc de pelerinaj pentru creștini. Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae au fost mutate în 1087 la Bari, în Italia. (Articol apărut sub semnătura lui Ioan Bușagă și publicat în „Ziarul Lumina” din data de 15 ianuarie 2013)

Comentarii Facebook


Știri recente