Basilica Travel începe anul în noi contexte favorabile: Israel, Schengen, Visa Waiver (Interviu)

Basilica Travel a început un an cu noi provocări, dar și cu aspecte care favorizează pelerinajele, precum armistițiul din Israel, intrarea României în spațiul Schengen și în programul Visa Waiver.

Preotul Mihai Profiroiu, ghid Basilica Travel, detaliază pentru Basilica.ro cum vor favoriza noile contexte sociale pelerinajele organizate de Patriarhia Română.

În pofida dificultăților cauzate de perioada pandemiei și apoi de conflictele din Israel, Agenția de pelerinaje Basilica Travel a Patriarhiei Române este în continuare un important operator român de pelerinaje în Țara Sfântă, și nu numai.

Ce menține Basilica Travel în top

Basilica.ro: Părinte Mihai, ce menține Basilica Travel în topul operatorilor importanți?

Pr. Mihai Profiroiu: Dintru început, s-a avut în vedere păstrarea unui specific bine conturat: ,,pelerinajul”. Așa cum a afirmat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ,,pelerinajul religios este o căutare în lumea aceasta a ceea ce nu este din lumea aceasta: Împărăția lui Dumnezeu”.

Pelerinajul este total diferit de ceea ce oferă alte agenții de turism și păstrarea acestei particularități a făcut ca Agenția Basilica Travel să fie foarte căutată și apreciată de pelerini, a explicat Pr. Mihai Profiroiu.

În primul rând programele de pelerinaj sunt foarte minuțios și echilibrat alcătuite. Ele cuprind cele mai importante obiective religioase, fără însă a neglija obiectivele culturale și istorice definitorii pentru locurile vizitate.

În al doilea rând, un important factor de stabilitate și de coeziune în grupurile noastre este prezența preotului însoțitor pentru pelerinajele în Țara Sfântă sau a teologilor pentru alte programe turistice. Pelerinii apreciază foarte mult informațiile de specialitate oferite de către părinții sau teologii acreditați ca și ghizi turistici, care îmbracă totdeauna informațiile prezentate în cadrul duhovnicesc și liturgic specific spiritualității ortodoxe.

Sursă foto: Basilica Travel / Pr. Mihai Profiroiu

Trebuie menționat că pe lângă păstrarea cadrului duhovnicesc specific pelerinajului Agenția Basilica Travel oferă servicii turistice de calitate pelerinilor prin oferirea de autocare clasificate, cazarea pelerinilor doar în spații de cazare omologate și selectarea cu atenție a tuturor colaboratorilor și partenerilor.

În toată această perioadă au existat foarte multe solicitări din partea pelerinilor care au călătorit în Țara Sfântă, iar acum, când conflictele au încetat, numărul acestora a crescut simțitor.

Noutățile pentru 2025

Basilica.ro: Sunt noutăți în oferta de pelerinaje de anul acesta?

Pr. Mihai Profiroiu: Pentru anul acesta, noutatea mult așteptată de pelerinii noștri este redeschiderea pelerinajelor în Țara Sfântă, cu toate variantele de program. Astfel, vor fi programe clasice de șapte zile, doar în Țara Sfântă, dar și programe de pelerinaj în care vor putea vizita: Țara Sfântă și Iordania, Țara Sfântă și Peninsula Sinai, închinându-se și în Mănăstirea Sfânta Ecaterina din Sinai.

Apoi tot începând de anul acesta avem noi programe de pelerinaj și circuite culturale din care amintim:

  • Pelerinajul în Turcia și Grecia, elaborat în două variante, prima cu închinare la mănăstirile din insula Lesbos și din insula Rhodos.
  • Pelerinajul în Țările Nordice, în care vor fi vizitate principalele orașe și lăcașuri sfinte din Nordul Europei.
  • Pelerinajul în Grecia și insule varianta II, care cuprinde cele mai importante mănăstiri din Grecia, inclusiv insula Zakintos, cu închinare la moaștele Sfântului Dionise din Zakintos.
  • De asemenea, tot în pelerinajul în Grecia au fost introduse două noi obiective: Mănăstirea Sfintei Teodora din Vasta și Mănăstirea Mega Spileo.

Pentru pelerinajele interne, anul acesta au fost elaborate noi programe ce includ mănăstirile unde s-au nevoit, au sfinte moaște sau morminte sfinții mărturisitori nou canonizați în Biserica Ortodoxă Română. De asemenea a fost elaborat un circuit tematic ce cuprinde, în mai multe zile de pelerinaj, principalele mănăstiri, locuri de detenție și de nevoință ce sunt legate de pătimirile sfinților mărturisitori din perioada comunistă.

Schengen și alte vești bune

Basilica.ro: Recent, țara noastră a intrat în spațiul Schengen. Va avea acest lucru un impact asupra pelerinajelor externe?

Pr. Mihai Profiroiu: Intrarea țării noastre în spațiul Schengen cu siguranță are un impact pozitiv asupra pelerinajelor externe în primul rând prin reducerea timpului de așteptare în punctele vamale, dar și prin eficientizarea timpului de vizitare al obiectivelor. Astfel, cu cât vor petrece mai puțin timp în vămi, pelerinii vor avea mai mult timp la dispoziție pentru vizitarea obiectivelor turistice.

Totodată, facilitățile de călătorie în spațiul Schengen îi vor motiva mai mult pe pelerini să aleagă circuite externe de pelerinaj.

Un alt factor deosebit de important în dinamizarea pelerinajelor externe a fost eliminarea pașaportului pentru Turcia, pelerinii fiind foarte încântați de posibilitatea de a călători în spațiul non-european doar pe baza cărții de identitate.

Sursă foto: Basilica Travel / Pr. Mihai Profiroiu

Basilica.ro: Dar eliminarea vizelor pentru SUA? Există perspective pentru organizarea unor pelerinaje peste ocean?

Pr. Mihai Profiroiu: Ar fi un lucru îmbucurător ca vizele pentru SUA să fie eliminate. Înlesnirea condițiilor de călătorie ar fi un puternic factor motivant pentru pelerinii care sunt totdeauna dornici de descoperirea noilor destinații culturale sau de pelerinaj.

Așteptăm de asemenea și încetarea conflictului din Ucraina, deoarece spațiul țărilor ortodoxe precum Grecia, Bulgaria, Ucraina și Rusia reprezintă principala destinație a pelerinilor, în primul rând pentru sfinții locali foarte cunoscuți din aceste ținuturi, dar și pentru mănăstirile cunoscute la nivel mondial.

Astfel, așteptăm cu nerăbdare să dăm curs solicitărilor pelerinilor care doresc să se închine din nou în aceste mănăstiri, la care din păcate în acest moment nu putem desfășura pelerinaje din cauza războiului.

Un beneficiu pentru familii

Basilica.ro: Țara noastră se confruntă în ultima perioadă cu dificultăți economice. Este posibil ca numărul pelerinilor să fie afectat? Are Basilica Travel unele măsuri preventive?

Pr. Mihai Profiroiu: Este ușor de înțeles că particularitățile economice și crizele sociale prin care trece țara noastră se resimt în toate domeniile de activitate, însă, întotdeauna pelerinii, mai ales în situații dificile economic sau social, s-au îndreptat spre Biserică cerând ajutor lui Dumnezeu și ocrotirea sfinților.

Agenția Basilica Travel a avut întotdeauna în vedere sprijinirea pelerinilor în astfel de situații dificile și a venit în întâmpinarea acestora cu programe promoționale, sau pelerinaje cu tarif redus, pentru a înlesni cât mai multor pelerini să viziteze și să se închine la  locurile sfinte de pelerinaj.

Totodată, ca o măsură de a încuraja familiile cu mulți copii să participe la pelerinaje, în toate programele de o zi, copii sub 12 ani au gratuit, cu condiția să fie însoțiți de un adult.

Foto credit: Basilica.ro / Sorin Ionițe

Turiștii care pleacă pelerini

Basilica.ro: Ce impact au experiențele acestea pentru pelerinii Basilica Travel?

Pr. Mihai Profiroiu: Pelerinajele sunt un prilej foarte bun de zidire duhovnicească și de sporire în credință pentru pelerini. Majoritatea pelerinilor noștri sunt credincioși ortodocși practicanți, buni creștini, iubitori de Dumnezeu și de sfinți, care folosesc pelerinajele spre a se apropia cât mai mult de Dumnezeu și pentru a spori duhovnicește. Aceștia își desăvârșesc nevoințele duhovnicești și își sporesc evlavia prin participarea la pelerinaje.

Există însă și o categorie, destul de restrânsă ca număr, a persoanelor care călătoresc foarte mult și care atunci când vine vorba de descoperirea mănăstirilor sau a locurilor consacrate de pelerinaj aleg Agenția Basilica Travel, dar aleg să se comporte ca într-un circuit turistic profan.

Mare parte a acestor persoane care vin la noi ca turiști, pleacă pelerini adevărați, gustând pentru prima dată din bucuria unui pelerinaj. Înțeleg de la prima călătorie cu noi diferența dintre excursie și pelerinaj și mulți dintre ei revin cu bucurie, povestindu-ne cu entuziasm cum și-au schimbat viața și cum s-au apropiat de Dumnezeu având ca punct de plecare un pelerinaj.

Considerăm că această transformare a turistului în pelerin care îl descoperă pe Hristos este misiunea cea mai sfântă pe care o avem noi ca Agenție de pelerinaj și lucrul cel mai măreț pe care îl putem împlini ca lucrători în ogorul Bisericii Strămoșești.

Citește și Jurnal de pelerin: Ce am simţit în Pustiul Hozevei

Sursă foto: Basilica Travel / Pr. Mihai Profiroiu


Știri recente