Banatul Montan ocrotit de Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. Catedrala din Caransebeş îşi sărbătoreşte hramul

hram catedrala Caransebeş

În ziua sărbătorii Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Catedrala Episcopală din Caransebeş şi Mănăstirea Vasiova îşi cinstesc ocrotitorul, informează Diac. Pavel Canea de la Biroul de presă al Eparhiei.

Cu acest prilej, în ajunul praznicului, Chiriarhul locului va fi prezent la aşezământul monahal din judeţul Caraş Severin, urmând ca în ziua sărbătorii să oficieze Sfânta Liturghie la Catedrală.

La slujba de joi, 20 iulie 2017, vor fi prezenți și cei 500 de tineri care participă în aceste zile la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, manifestare ce oferă adolescenților timp de trei zile o serie de activități cultural – educative cu caracter duhovnicesc, precum și de socializare, în scopul promovării valorilor Bisericii noastre, dar și ale județului Caraș-Severin.

După Liturghie va avea loc festivitatea de încheiere a întâlnirii.

Credincioșii care vor participa la hramul mănăstirii Vasiova vor avea ocazia să aducă cinstire moaştelor Sfântului Pantelimon și Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Călugăra.

Sfântul Ilie va fi serbat festiv şi la aşezămintele monahale, aflate pe cei doi munţi ce străjuiesc Banatul Montan. La Schitul de pe Muntele Mic şi la Schitul de pe Muntele Semenic, Sfânta Liturghie va fi oficiată de către delegații Preasfințitului Părinte Lucian. În ambele locaşuri monahale, la primele ore ale dimineţii se va oficia Sfinţirea apei şi Taina Sfântului Maslu, a transmis diac. Pavel Canea.


Până la data de 28 februarie 1950, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, în Banat era socotit ca ocrotitor Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. În acest context, multe din mănăstirile, schiturile și locașurile bisericești de tradiţie din Banat au ca ocrotitor pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul.

Catedrala episcopală din Caransebeş a primit în data de 12 septembrie 2010, prin binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, un al doilea hram, ocrotitorul acesteia devenind Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, pe lângă hramul principal „Învierea Domnului”.

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente