Au început lucrările de fixare a mozaicului la catapeteasma Catedralei Naționale

A început fixarea icoanelor realizate în mozaic pe catapeteasma Catedralei Naționale, conform declarațiilor oferite pentru Agenția de știri Basilica de Vasile Crăcăoanu, Consilier Patriarhal la Sectorul monumente şi construcţii bisericeşti.

Consilierul patriarhal a subliniat că pregătirea „pentru aplicarea icoanelor în mozaic a început încă din luna mai și au constat în aplicarea stratului de tencuială pe peretele catapetesmei, tencuială care reprezintă stratul suport pentru icoane”.

„După finalizarea tencuielii a fost predat frontul de lucru către pictorii care au obligaţia şi responsabilitatea de execuţie a acestor icoane şi aplicarea lor pe catapeteasmă”, a precizat Vasile Crăcăoanu.

Suprafața pe care se întinde această lucrare „este de aproape 408 metri2 , iar termenul de finalizare este 30 octombrie 2018, astfel încât această lucrare să fie gata pentru evenimentul programat pentru data de 25 noiembrie, atunci când vor începe zilele de sfințire a Catedralei Naționale”, a adăugat Vasile Crăcăoanu.

Consilierul Patriarhal a declarat că această lucrare este compusă din patru registre de icoane:

„În total, vor fi 45 de icoane pe cele patru registre”, a spus Vasile Crăcoanu, „iar fiecare icoană va fi delimitată prin brâie realizate în mozaic”.

Sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului este programată pentru sfârşitul lunii noiembrie 2018, în prezenţa Patriarhului Ecumenic şi a mai multor ierarhi din ţară şi străinătate.

Mai multe detalii privind etapele de execuţie rămase până la sfinţirea din noiembrie puteţi afla aici.

Slujba de punere a pietrei de temelie şi a sfinţirii locului destinat construirii Catedralei Naționale, pe terenul din Calea 13 Septembrie din Bucureşti, a avut loc în 29 noiembrie 2007, fiind oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Foto credit: Trinitas TV

Comentarii Facebook


Știri recente