Au început lucrările Conferinței intercreștine de spiritualitate ortodoxă de la Mănăstire Bose

În perioada 3-6 septembrie, se desfășoară a 30-a ediție a Conferinței intercreștine internaționale de spiritualitate ortodoxă de la Mănăstirea Bose, Italia.

Ediția de anul acesta este dedicată Sfântului Vasile cel Mare și are ca obiectiv prezentarea diverselor aspecte referitoare la ascetism și spiritualitate în învățătura acestuia.

Manifestarea științifică reunește specialiști în teologie și spiritualitate de la numeroase așezăminte monahale și centre universitare de renume.

În mesajul transmis cu ocazia deschiderii lucrărilor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că „tema simpozionului din acest an, «Sfântul Vasile cel Mare – dascăl al vieții creștine», are o importanță deosebită, deoarece, prin opera sa teologică păstrată până astăzi și prin pecetea lucrărilor sale filantropice de excepție, semănate și crescute în-lăuntru și descoperite în afară spre ceilalți, Sfântul Vasile cel Mare constituie o paradigmă misionară pentru fiecare creștin”.

Delegatul Patriarhului Daniel la eveniment este Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu vicar al Episcopiei Italiei.

Patriarhia Română este reprezentată, de asemenea, de pr. Nicu Dumitrașcu, de la Facultatea de Teologie din cadrul Universității din Oradea, și de monahii Agapie Corbu și Filotei Vâlcu de la Schitul „Buna Vestire” Almaș.

Cu această ocazie, pr. Nicu Dumitrașcu va prezenta un referat despre modelul de autoritate propus de Sfântul Vasile cel Mare, intitulat „Libertatea creștinilor în fața autorității seculare: exemplul Sfântului Vasile”, iar ierom Agapie Corbu, va susține referatul: „Trăirea în prezența Domnului: Mintea necontenită, amintirea continuă a lui Dumnezeu și mulțumirea”.

Lucrările conferinței sunt prezentate în limbile italiană, engleză, franceză și greacă.

„O atenție specială va fi acordată, de asemenea, activităților Sfântului Vasile în sfera socială, relației sale cu autoritatea politică, abordării sale a comuniunii în contextul relațiilor inter-eclesiale și predicării Evangheliei pentru viața de zi cu zi, toate domeniile în care învățătura și modelul său rămân relevante pentru creștinii de astăzi”, se arată în broșura conferinței.

Mănăstirea din Bose a devenit, de-a lungul timpului, prin preocupările sale spirituale, un centru al întâlnirii dintre teologi și, în mod special, un loc de dialog între teologii ortodocși. Așezământul monahal este situat în localitatea Magnano, din provincia Biella, și a fost întemeiat în anul 1965 de teologul Enzo Bianchi.

Foto credit: International Ecumenical Conference of Orthodox Spirituality / Facebook


Știri recente