La Mănăstirea „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Frumoasa a avut loc vineri recepția lucrărilor de restaurare la ansamblul așezământului monahal ieșean, care este monument istoric.
La eveniment au participat PS Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, stavrofora Sofia Bordeianu, stareța Mănăstirii Frumoasa, împreună cu reprezentanţi ai oficialităților locale și reprezentanții firmelor de restaurare implicate.
Procesul de restaurare specific monumentelor istorice a implicat conservarea, consolidare și punerea în valoare a clădirilor care alcătuiesc ansamblul Mănăstirii Frumoasa Biserica „Sfinții Voievozi”, Palatul de pe Ziduri, Ruinele palatului „Pentru Femei”, Turnul clopotniță și Zidul de incintă.
Totodată, proiectul a vizat și construirea rețelelor termice și a celor de apă și canalizare în incintă, amenajarea căilor de acces, amenajarea peisagistică și construcția de utilități anexe.
La finalul evenimentului de recepție, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a apreciat eforturile depuse în restaurarea ansamblului monahal și a subliniat importanţa restaurării monumentelor istorice bisericești.
Mănăstirea Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil – Frumoasa este „o mănăstire care, alături de alte multe mănăstiri reprezentative pentru cultura țării și pentru Biserica Ortodoxă Română, rămâne ea însăși o mărturie de credință, de iubire a culturii și a frumosului a înaintașilor noștri”.
„A fost o muncă lungă, o muncă de echipă, și o muncă ce a început nu doar acum 3 ani, ci atunci când mănăstirea s-a redeschis după Revoluție (până în 1989 lăcașul de cult a fost biserică de parohie n.r.) când a primit o altă chemare, o altă dinamică, o altă slujire”, a adăugat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
Stareţa aşezământului monastic a precizat că mănăstirea a renăscut și a mulțumit lui Dumnezeu pentru încheierea lucrărilor de restaurare.
„Știm că orice nou născut este un dar de la Domnul, de aceea considerăm că înnoirea acestui locaș de închinare ca un dar de la Dumnezeu, astfel, primul nostru gând de mulțumire se îndreaptă către Domnul și către sfinții ocrotitori ai mănăstirii”.
Proiectul de restaurare intitulat „Reabilitarea și valorificare potențialului turistic și cultural al Ansamblului Mănăstirii Frumoasa din Municipiul Iași” a fost co-finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020.
Foto credit: Doxologia.ro / Flavius Popa
Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro