Au fost finalizate lucrările de restaurare la una dintre cele mai vechi ctitorii ștefaniene

Lucrările de consolidare și restaurare realizate la Mănăstirea Pătrăuți au fost recepționate joi. Biserica Mănăstirii este cea mai veche ctitorie păstrată a Sfântului domnitor Ștefan cel Mare.

Ansamblul Bisericii „Înălțarea Sfintei Cruci” a trecut printr-un amplu proces de consolidare și restaurare finanțat prin Compania Națională de Investiții (CNI). Proiectul a vizat biserica și  clopotnița mănăstirii.

Comisia care a făcut recepția lucrărilor de la Mănăstirea Pătrăuți a fost formată din specialiști ai colectivului de restaurare, reprezentanți CNI și din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, precum și obștea așezământului monahal.

În urma lucrărilor de restaurare toate clădirile și-au păstrat forma inițială, cum a stabilit ctitorul mănăstirii.

În cadrul proiectului de restaurare început în anul 2020, biserica a beneficiat, între altele, de schimbarea integrală a acoperișului, de înlocuirea pardoselii, precum și de ample lucrări de consolidare a clopotniței.

Viața monahală în mănăstire a fost reinstaurată în 2021, în urma unei decizii a Permanenței Consiliului Eparhial.


Biserica cu hramul „Sfânta Cruce” a fost construită în anul 1487 și face parte dintre primele patru ctitorii ale Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Până în vremea lui Petru Rareș a fost mănăstire de maici. Așezământul monahal fost desființat de către Imperiul Austriac la începutul secolului al XIX-lea, iar în anul 2021 a revenit la statutul de mănăstire, fiind numită stareță stavrofora Alexandra Bădrăgan.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Comentarii Facebook


Știri recente

Programul slujirii ierarhilor de Izvorul Tămăduirii

De sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program, transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas. Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Efrem,…