Lucrările de consolidare și restaurare realizate la Mănăstirea Pătrăuți au fost recepționate joi. Biserica Mănăstirii este cea mai veche ctitorie păstrată a Sfântului domnitor Ștefan cel Mare.
Ansamblul Bisericii „Înălțarea Sfintei Cruci” a trecut printr-un amplu proces de consolidare și restaurare finanțat prin Compania Națională de Investiții (CNI). Proiectul a vizat biserica și clopotnița mănăstirii.
Comisia care a făcut recepția lucrărilor de la Mănăstirea Pătrăuți a fost formată din specialiști ai colectivului de restaurare, reprezentanți CNI și din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, precum și obștea așezământului monahal.
În urma lucrărilor de restaurare toate clădirile și-au păstrat forma inițială, cum a stabilit ctitorul mănăstirii.
În cadrul proiectului de restaurare început în anul 2020, biserica a beneficiat, între altele, de schimbarea integrală a acoperișului, de înlocuirea pardoselii, precum și de ample lucrări de consolidare a clopotniței.
Viața monahală în mănăstire a fost reinstaurată în 2021, în urma unei decizii a Permanenței Consiliului Eparhial.
Biserica cu hramul „Sfânta Cruce” a fost construită în anul 1487 și face parte dintre primele patru ctitorii ale Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Până în vremea lui Petru Rareș a fost mănăstire de maici. Așezământul monahal fost desființat de către Imperiul Austriac la începutul secolului al XIX-lea, iar în anul 2021 a revenit la statutul de mănăstire, fiind numită stareță stavrofora Alexandra Bădrăgan.
Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților