Au fost evaluate lucrările de pictură în frescă și mozaic

Mai mulți pictori iconari adulți din întreaga țară au trimis la Patriarhia Română, până la sfârșitul lunii aprilie, câte o lucrare de pictură realizată în tehnica al fresco sau în tehnica mozaic în cadrul concursului național „Icoana ortodoxă – lumina credinței”. Aceste lucrări au fost evaluate marți, 30 aprilie 2013, informează „Ziarul Lumina”.

Lucrările au fost evaluate de către specialiști în domeniul artei bisericești, care au ținut cont de încadrarea în tematică, ermeneutica liturgică, acuratețea culorilor și tehnica de execuție. Comisia de evaluare a fost formată din secretar pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu, consilier patriarhal, profesoara Mihaela Palade, pictorii bisericești Elena Vasilescu, Cristiana Călinescu Fodor, Valeriu Roman, Corneliu Pașcanu. Din partea Sectorului cultură și patrimoniu religios au participat consilierul patriarhal Dan Mihai Ivanovici și Diana Barbu, secretarul tehnic al Comisiei de pictură bisericească.

În urma evaluării, prof. dr. Mihaela Palade, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, Catedra „Artă sacră”, a precizat că multe lucrări au fost depunctate din cauza neîncadrării în canonul ermeneutic, care, deși trebuie păstrat, nu presupune o închistare în aceeași formulă, ci îndeamnă la anumite interpretări ale tradiției. „În cazul unei lucrări dacă nu apare și o interpretare a tradiției, atunci nu putem să ne raportăm decât la o imitație, la o lucrare lipsită de valoare”, a mai subliniat prof. dr. Mihaela Palade.

Puține lucrări au trecut baremul. „În această meserie, care pare ușoară și frumoasă, este nevoie de fapt de o muncă imensă, de studiu și de perseverență. Fără un abc pe care să-l învețe perfect nu pot să ajungă să facă niște lucrări originale. O simplă originalitate fără o bază temeinică nu convinge”, a apreciat Cristiana Călinescu Fodor, artist plastic și pictor bisericesc categoria I.

În concurs au participat 20 de lucrări în tehnica frescă și 6 lucrări în tehnica mozaic. La secțiunea A – tehnica frescă au fost desemnați câștigători următorii: Oprea Robert George, Argeș (91 p.), Verdeș Bogdan Gheorghe, Galați (90 p.), Mandici Constantin, Suceava (87 p.), iar mențiune Ionescu Mihai Marius, Vâlcea (86 p.). La secțiunea B – tehnica mozaic premianții sunt: Haraga Ionel, Iași (88 p.), Bogză Laurențiu, Vâlcea (84 p.), Isari Ramona, Iași (78 p.), mențiune Claudiu Opaină, București (75 p.).

Lucrările câștigătorilor vor fi incluse în expoziția organizată la Palatul Patriarhiei în ziua praznicului Sfinților Împărați Constantin și Elena din 21 mai, hramul istoric al Catedralei patriarhale. Aceasta va fi deschisă publicului în perioada 21 mai – 7 iunie 2013.

Concursul național „Icoana ortodoxă – lumina credinței” a fost organizat de sectoarele cultură și patrimoniu religios și teologic-educațional ale Patriarhiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente