Atena | Duminica Ortodoxiei propusă ca Zi Mondială a Fraternității de Mitropolitul Dimitriadei

Restaurarea sfintelor icoane a fost sărbătorită în mod solemn la Catedrala Mitropolitană din Atena, în prezența președintelui elen Prokopis Pavlopoulos.

Preafericitul Părinte Ieronim, Arhiepiscopul Atenei și al întregii Elade, a oficiat duminică Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala Buna Vestire din capitala Greciei.

Au coliturghisit următorii arhierei, membri ai Sfântului Sinod Permanent al Bisericii Ortodoxe a Greciei:

  • Mitropolitul Ignatie de Dimitriada;
  • Mitropolitul Efrem de Ydra;
  • Mitropolitul Serafim de Pireu;
  • Mitropolitul Ioil de Edessa;
  • Mitropolitul Hrisostom de Eleftheroupoli;
  • Mitropolitul Pavel de Kozani;
  • Mitropolitul Antim de Alexandroupoli;
  • Mitropolitul Varnava de Neapole;
  • Episcopul Clement de Methoni.

În cadrul Liturghiei festive oficiate în data de 5 martie 2017, Înaltpreasfințitul Părinte Ignatie, Mitropolit de Dimitriada, a ținut un cuvânt în care a subliniat demnitatea omului de icoană sau chip al lui Dumnezeu.

Duminica Ortodoxiei, a spus Mitropolitul Dimitriadei, este o cinstire adusă omului ca ființă unitară formată din trup și suflet: „Ceea ce se cinstește astăzi este însuși omul în integritatea sa: omul ca suflet și trup, ca ceva nematerial și material, ca nevăzut și văzut”.

Nici un alt sistem de gândire sau filozofie nu a oferit atâta cinste trupului omenesc și materiei precum oferă credința ortodoxă.

Mitropolitul Ignatie a făcut referire la Tratatul Sfântului Ioan Damaschin împotriva Iconoclaștilor în care se subliniază faptul că materia a devenit mijloc de mântuire a omului: „Nu mă închin materiei, ci mă închin Creatorului materiei, Creatorului Care S-a făcut pentru mine materie și a primit să locuiască în materie și a săvârșit prin materie mântuirea mea” (Cele trei tratate contra iconoclaștilor, I, 16).

El a reamintit de procesiunile care au loc în Duminica Ortodoxiei, în timpul cărora credincioșii poartă icoane în mâini în cinstea restaurării cultului lor. În realitate, a zis IPS Ignatie, realizăm o lucrare mult mai importantă: Ne purtăm pe noi înșine ca icoane vii ale prototipului nostru dumnezeiesc, ale Însuși Creatorului nostru.

Cei care acceptă și recunosc chipul lui Dumnezeu înlăuntrul lor nu pot să nu vadă în fiecare om icoana sau chipul lui Dumnezeu. Chiar și cei mai mici și mai neînsemnați de pe pământ Îl preînchipuie pe Hristos, Cel Care S-a identificat cu micimea celor marginalizați din lumea aceasta.

Potrivit site-ului Arhiepiscopiei Atenei, Mitropolitul Dimitriadei a propus Duminica Ortodoxiei ca Zi Internațională de manifestare a fraternității omenești și a opoziției ferme față de marginalizarea celor săraci. De asemenea, Duminica Ortodoxiei ar putea fi o zi de comemorare a valorilor europene deoarece toate aceste idealuri creștine au condus la formarea unei Europe unite, pentru a deveni un far pentru întreaga omenire.

Mitropolitul Ignatie și-a încheiat cuvântul reamintind tuturor că adevărata slujire a lui Dumnezeu se identifică cu respectul absolut față de fiecare persoană umană individuală.

În aceeași zi a avut loc o procesiune cu sfintele icoane în amintirea restaurării cultului lor din anul 843.

Comentarii Facebook


Știri recente