Atelier de compoziție psaltică, la Iași: Ține de talent, dar este și un proces profund mental și savant

La Festivalul Internațional de Muzică Bizantină de la Iași a avut loc joi un Atelier de compoziție psaltică, susținut de Cătălin Cernătescu, expert în muzică psaltică:

„Ține de talent, dar este și un proces profund mental și savant”.

Profesor la Universitatea Națională de Muzică din București, Cătălin Cernătescu a obținut între 2012 și 2023 premii importante la Festivalul-Concurs „Lăudați pe Domnul!” și a publicat 15 volume de muzică și muzicologie bizantină, incluzând cercetări, compoziții proprii și reeditări ale unor lucrări semnate de Dionisie Fotino, Petru Efesiul, Macarie Ieromonahul și Anton Pann.

Din ianuarie 2025, coordonează cursul postuniversitar de tehnoredactare a muzicii bizantine în cadrul programului „Melodos” al Universității Naționale de Muzică.

Un proces profund mental și savant

Participanții prezenți la festival au fost introduși în arta compoziției psaltice, explicând importanța cunoașterii formulelor muzicale tradiționale și a respectării canonicității:

„Pentru a ajunge la compoziție, pentru că de fapt despre aceasta vorbim, este necesar ca cel care vine cu toată deschiderea să aibă și cunoștințe solide în acest domeniu, pentru că se lucrează de fapt cu foarte multe formule, un repertoriu enorm, extrem de extins, pe care orice cântăreț de strană ar trebui să le cunoască din prisma practicii pe care o are duminică de duminică, slujbă de slujbă la strană”.

„Trebuie să afirm acest lucru, compoziția este într-adevăr și un aspect care ține de talentul personal, dar și de talantul pe care l-a dat Dumnezeu fiecăruia, dar dincolo de toate este și un proces profund mental și savant”.

Festivalul de Muzică Bizantină

Festivalul reunește invitați din România și SUA și include concerte, slujbe speciale și prezența ansamblului american Cappella Romana, care va cânta la Botoșani, Iași și Piatra Neamț. Festivalul se desfășoară între 22 și 25 mai și transformă Iașul într-un veritabil centru al muzicii bizantine.

Festivalul Internațional de Muzică Bizantină de la Iași, ediția a VIII-a, se desfășoară între 22 și 25 mai 2025, reunind invitați din România și SUA. Evenimentul este dedicat Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anului comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea.

Cu tema „Doxologie și mărturisire”, festivalul marchează 1.700 de ani de la primul Sinod Ecumenic de la Niceea (325), transformând orașul Iași într-o veritabilă „capitală a cântului bizantin”, prin concerte și slujbe inspirate de tradiția liturgică a vechiului Constantinopol.

Programul este disponibil aici.

Foto credit: Doxologia


Știri recente