Atașamentul față de sfinți ne ține la adăpost de necazuri, spune Mitropolitul Irineu

„Cu cât vom fi mai atașați de sfinți, în aceeași măsură vom fi ocrotiți de ei și la adăpost de toate necazurile și suferințele noastre”, a spus Mitropolitul Irineu de sărbătoarea Sfântului Nifon la Catedrala din Craiova.

Părintele Mitropolit a subliniat că Sfântul Nifon a învățat din fragedă copilărie să-l iubească pe Dumnezeu și a devenit „un om de o blândețe și smerenie rară, mereu preocupat de Împărăția Cerurilor”.

În continuare, ierarhul a amintit despre legătura Sf. Nifon cu Sf. Neagoe Basarab, la a cărui dorință, a fost adus trupul în România cu prilejul a trei evenimente: proclamarea canonizării Sf. Ier. Nifon, prima canonizare a unui sfânt din Țara Românească, slujba de iertare pentru domnitorul Radu cel Mare și așezarea moaștelor Sf. Ier. Nifon peste mormântul acestuia pentru dezlegare, precum și sfințirea Catedralei de la Curtea de Argeș.

Îndemnul final al Mitropolitului Irineu a fost acela de a ne schimba purtările și gândurile după modelul vieții Sf. Ier. Nifon, să-l cinstim și să-l chemăm mereu în rugăciuni, mai ales în acest post al Maicii Domnului.

©Mitropolia Olteniei

Mâna dreaptă și capul sfântului Nifon se află în Catedrala Mitropolitană din Craiova din data de 25 octombrie 1949. Sărbătoarea Sfântului a început în acest an din ajun, cu Slujba Vecerniei Mari, urmată de o procesiune cu moaștele Sf. Ier. Nifon, în jurul catedralei.

Citește și Sf. Nifon în Țara Românească: a condamnat păcatul și a binecuvântat dragostea (din însemnările Doamnei Despina)

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente