Aspecte istorice privind Marea Unire au fost dezbătute la conferinţele din protoieriile Focșani I, Focșani II și Panciu

Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a organizat în zilele de 23 și 24 octombrie 2018 conferințe pastoral-misionare de toamnă din protoieriile Focșani I, Focșani II și Panciu.

Întâlnirile au fost precedate de oficierea Sfintei Liturghii, iar temele abordate în cadrul conferințelor au vizat Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.

Clericii din Protoieria Panciu s-au reunit marți, 23 octombrie 2018, în biserica Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din oraș, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian. Ierarhul locului a fost prezent miercuri, 24 octombrie 2018, și la întâlnirea preoților din Protoieria Focșani II care s-a desfășurat în biserica Parohiei „Zona Industrială” din municipiu.

În cuvântul rostit la Panciu, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a explicat că „faptele istorice nu trebuie să rămână doar consemnate în cărți, ci trebuie să constituie întotdeauna o preocupare de meditație, de asumare, o dorință de a transmite și copiilor, la școală și acasă, dragostea față de țară și popor”.

În cadrul conferinței au susținut referate: Pr. Gheorghe Miron – Parohia Homocea II, Protoieria Panciu, și Pr. Florin Văsie – Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Focșani, Protoieria Focșani II. Cei doi preoți referenți au vorbit despre jertfa făuritorilor unirii românilor, precum și despre unitatea de credință și de neam în contextul actual.

Conferința clericilor din Protoieria Focșani I a avut loc marți, 23 octombrie 2018, în biserica Parohiei „Sfântul Gheorghe” – Nord din municipiu. Delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian la eveniment a fost Pr. Cristian Marius Dima – consilier eparhial la Sectorul Cultural-educațional.

Referatul cu tema supusă dezbaterii a fost susținut de Pr. Maricel Pană de la Parohia „Sfânta Cruce” din Odobești.

Foto Credit: Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei

Comentarii Facebook


Știri recente