Asociația Vasiliada derulează proiectul Caravana cu povești

Asociația Vasiliada a Mitropoliei Olteniei, în parteneriat cu Asociația „Fapte Bune pentru Comunitate” și CEZ România, desfășoară în perioada decembrie 2012 – decembrie 2013 proiectul „Caravana cu povești”, după cum ne-a explicat Gabriela Popescu de la Biroul de presă al Arhiepiscopiei Craiovei.

În cadrul proiectului, voluntari ai celor două asociații și-au propus să viziteze cât mai mulți copii din cinci comunități izolate ale județului Dolj: Lipovu, Sălcuța, Grecești, Argetoaia și Amaraștii de Jos, pentru a-i antrena în activități educaționale, menite să le insufle dragostea pentru povești.

„Scopul acestor acțiuni este să retrezească interesul copiilor și bucuria de a redescoperi eroii din basmele populare românești, să-și dezvolte imaginația prin intermediul jocurilor de rol, care redau acțiuni importante ale poveștilor românești”, a precizat psiholog Cătălina Tănăsescu, Coordonator Fundraising al Asociației Vasiliada. În acest scop, tinerii voluntari au organizat întâlniri cu copiii, pentru a desfășura activități recreativ – educaționale în care personajele și evenimentele din povești i-au atras pe micuți într-o lume fascinantă. Cei peste o sută de beneficiari au fost implicați în acțiuni de creație atractive și in aceeași măsură folositoare, prin care au demonstrat că sunt iubitori de carte și că ei inșiși pot construi scenarii de poveste, cu talent și imaginație.Voluntarii Asociației Vasiliada și ai Asociației „Fapte Bune pentru Comunitate” și-au început demersul încă din luna decembrie a anului trecut, o dată cu lansarea proiectului. În tot acest timp, tinerii s-au deplasat în repetate rânduri în localitățile unde copiii au nevoie de sprijin și atenție. I-au vizitat pe micuți, le-au cunoscut familiile și au reușit până în prezent să implice în proiect un număr de 110 beneficiari, copii dornici să asculte povești, să vină cu idei noi, să participe la concursuri educaționale și să lucreze în echipă.

„Activitățile sunt diversificate și urmărim astfel să îi angrenăm pe copii în jocul Caravanei noastre, să le dezvoltăm apetența pentru lectură, să îi încurajăm să vină, la rândul lor, cu idei noi, să formăm o echipă. Spre exemplu, le citim câte o poveste, iar la final îi indemnăm să compună, să imagineze ei propriul final, să spună cum și-ar dori să se încheie povestea respectivă. De asemenea, punem un mare accent pe cărțile vizualizate cu ajutorul proiecțiilor video, iar un interes special le-au trezit basmele autorului Petre Ispirescu și poveștile scrise de Ion Creangă. Copiii sunt foarte receptivi, deschiși acestor inițiative, am descoperit la ei o dragoste extraordinară față de cărți și o bucurie de nedescris atunci când le prezentăm planurile de desfășurare ale acestor întâlniri, pentru că mereu venim cu ceva nou”, a subliniat psih. Cătălina Tănăsescu, Coordonator Fundraising al Asociației Vasiliada.

Comentarii Facebook


Știri recente