Aşezământul monahal românesc din Budapesta şi-a sărbătorit ocrotitorul şi zece ani de misiune

Aşezământul monahal de la Budapesta, care împlineşte zilele acestea 10 ani de existenţă, şi-a sărbătorit duminică ocrotitorul: pe Sf. Ioan Botezătorul.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei.

Ierarhul a subliniat rodnica misiune pe care aşezământul monahal şi parohia românească din Budapesta le desfăşoară, „contribuind deosebit de mult la întărirea vieţii duhovniceşti ortodoxe în această capitală europeană”.

„Este o mare binecuvântare pentru noi şi cu adevărat o realizare importantă ca în viaţa episcopiilor noastre să avem şi un aşezământ monahal deoarece credincioşii noştri se ataşează de această formă de vieţuire şi rugăciune către Bunul Dumnezeu”, a declarat Preasfinţia Sa pentru Trinitas TV.

Ierarhul a remarcat că „atât prin mănăstirea, cât şi prin parohia care fiinţează în Budapesta”, credincioşii români „se întăresc în credinţă şi îşi păstrază identitatea naţională şi ortodoxă românească”.

Pe lângă credincioşii români, la slujbă a fost prezent Ambasadorul României la Budapesta, Excelenţa Sa Marius Lazurca.

„A fost un prilej de bucurie pentru noi, comunitatea ortodoxă de la Budapesta, mai cu seamă că ea fost întregită de prezenţa unor oaspeţi din ţară în fruntea cărora s-a aflat stareţul Mănăstirii Nicula”, a declarat pentru Trinitas TV Marius Lazurca.

În Budapesta, într‑unul dintre imobilele Curților Gojdu, funcționează o parohie ortodoxă românească, iar începând din anul 2009, a fost înființat și un așezământ monahal românesc, închinat Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, la fel ca și parohia, și un centru misionar‑pastoral și cultural închinat Sfântului Ierarh Vasile cel Mare.

Ambele sunt conduse de părintele protosinghel David Pop.

Foto credit: Arhivă Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente