Ascorenii, în tabără la Oașa: Muncesc, se roagă și se formează în duhul sfinților autohtoni

Ascoreni din toată țara se află săptămâna aceasta în tabără, la Mănăstirea Oașa din județul Alba. Programul se derulează sub ocrotirea Sf. Cuv. Dometie cel Milostiv de la Râmeț și include activități gospodărești, conferințe, ateliere, program de rugăciune, dar și recreativ.

„În această societate secularizată şi marcată de diminuarea valorilor morale, avem nevoie de autentice paradigme de vieţuire sfântă. Pentru a rămâne pe mai departe în matca Bisericii noastre apostolice, trebuie să luăm aminte la pilda Sfinţilor autohtoni, care au păzit neştirbită credinţa mântuitoare”, le-a spus ascorenilor Arhiepiscopul Alba Iuliei, prezent vineri la Oașa.

În tabără se află președinți, vicepreședinți și voluntari ai tuturor filialelor ASCOR, dar și invitați de la Asociația Studenților Teologi Ortodocși (ASTO) București și ai Asociația Tinerilor Ortodocși (ATO) Lupeni. Evenimentul marchează și împlinirea a trei decenii de la fondarea ASCOR Alba Iulia.

Joi, la prima conferință a taberei, protos. Serafim Bădilă, duhovnicul Mănăstirii clujene Cășiel, le-a vorbit tinerilor despre noii sfinți canonizați de Biserica Ortodoxă Română, aducând mărturii despre acei cuvioși pe care i-a cunoscut personal.

Un strănepot de-ai Sfântului Dometie, Ioan-Daniel Manolache, doctor în teologie, le-a vorbit vineri tinerilor din tabără despre viața cuviosului de la Râmeț, „între fapte istorice și relatări populare”. Bunicul din partea tatălui lui Ioan-Daniel Manolache a fost frate cu noul sfânt român.

Seara de vineri a fost rezervată formării, dar și recreerii. Studenții au participat la atelierul „Arena întrebărilor”, susținut de psihotraumatologul Bianca Elena Matei, director al Young Life Romania, în cadrul programului internațional Young Life University.

„În această seară, programul a fost alcătuit din trei secțiuni importante: (1) jocurile sub formă de teatru, (2) secțiunea intitulată «Life Stories», care a ilustrat sprijinul duhovnicesc acordat unui tânăr de către un preot, și (3) exercițiul de căutare și regăsire, care a presupus implicarea interioară a fiecărui tânăr pentru a răspunde nevoilor sale spirituale”, a declarat Bianca Elena Matei.

În paralel, tinerii au luat parte la ascultările mănăstirii și la rugăciune. Între activitățile gospodărești la care au ajutat se numără: îngrijirea și hrănirea animalelor, prepararea tămâii și a mirului, pregătirea bucatelor, organizarea bibliotecii ș.a.

În cadrul taberei, ASCOR Alba Iulia a fost distinsă de Patriarhul Daniel cu Diploma Anului Centenar al Patriarhiei Române.

Diploma a fost înmânată președintelui ASCOR Alba Iulia, Alexandru Graur, de către Mihai Paraschiv, inspector patriarhal în cadrul Sectorului Teologic-Educațional al Patriarhiei Române. Foto credit: Arhiepiscopia Alba Iuliei.

Sâmbătă au avut loc lucrările Consiliului Național ASCOR, urmate de o drumeție pe vârful Fetița, la Paraclisul Mănăstirii Oașa.

Sursă foto: Arhiepiscopia Alba Iuliei / Facebook


Știri recente