Basilica.ro l-a contactat pe Ionuț Mirci, student teolog și coordonatorul Departamentului Cultural al Asociației Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR) – filiala Alba Iulia, pentru o reacție la vestea că orașul Marii Unirii va fi Capitala Tineretului din România în 2026.
El a numit Alba Iulia „orașul nostru de suflet” și a spus că desemnarea lui drept Capitală a Tineretului din România trebuie să-i inspire pe membrii organizației să continue să dezvolte activități.
„Faptul că va fi Capitala Tineretului din România în anul 2026 ne face să ne bucurăm și să fim recunoscători celor care au ales acest oraș și celor care s-au luptat ca să câștige Alba Iulia acest titlu”, a spus tânărul.
„Nu m-am născut în acest oraș, dar sunt student aici și, pot să spun, un fiu de suflet al Cetății Marii Uniri. Este orașul meu de suflet, fiindcă mi-a rămas în inimă din prima zi în care am pășit aici.”
„Iar faptul că voi încheia studiile în curând și mă voi duce probabil în altă parte mă face să mă întristez pe de-o parte, dar pe de altă parte să mă bucur că am avut această ocazie să întâlnesc atâția oameni minunați și calzi la suflet și atâția tineri împreună cu care am reușit să Îl slujim pe Dumnezeu”, a mai spus Ionuț Mirci.
Despre tinerețe
„Pentru noi tinerii, vârsta tinereții reprezintă acea perioadă din viață în care poți să te maturizezi alături de Hristos, poți să crești, poți să ajungi acel om bineplăcut Lui, începând să-I slujești încă de pe acum”, a adăugat membrul ASCOR Alba Iulia.
„Sfântul Vasile cel Mare se adresa tinerilor din vremea lui cu pilda următoare: albina, în momentul în care merge într-un câmp de flori, culege de la fiecare doar ceea ce este bun.”
„Și noi, ca tineri umblând prin lumea aceasta, și cu bune și cu rele, din acest amalgam, din toate câte le avem în jurul nostru, trebuie să le luăm pe cele bune, trebuie să le luăm pe cele ziditoare, ca să ne formăm și ca să creștem într-un mod sănătos, cu repere sănătoase, așa cum pomul, când este tânăr, ca să poată crește drept, are nevoie de o proptea dreaptă și bine înfiptă în pământ”, a continuat Ionuț Mirci.
„Tot așa avem și noi nevoie de exemple și de repere sănătoase, lângă care să ne legăm destinul și lângă care să putem crește drept. Și ce alt model mai mare ar putea fi decât Domnul Iisus Hristos?”
Mesaj pentru tinerii din România
„Tinerilor din România am vrea să le adresăm mesajul să rămână fermi în credința ortodoxă creștină, să fie martori acolo unde este pus fiecare. Fiecare să fie o lumină, o candelă prin care să salveze alți oameni”, a spus reprezentantul ASCOR Alba Iulia.
„Acolo, în anturajul lui, fiecare să fie un om prin care Dumnezeu poate să lucreze. Să fie un om prin care Dumnezeu poate salva oameni, să fie un om prin care Hristos poate să ia chip și poate, din lumina lui, să împărtășească și celorlalți – nu atât din vorbe, cât mai mult din felul lui de a fi, din felul lui de a se comporta și din felul lui de a trăi.”
„Să devenim reper și salvare pentru cei din jur, ca cei din jur, văzând cât este de bine lângă Dumnezeu, să se alăture și ei. Nu poate să trăiască mai frumos un tânăr, nu poate să se maturizeze mai frumos decât lângă Cel Ce este Modelul suprem al tinereții, Domnului Iisus Hristos”, a transmis Ionuț Mirci.
Municipiul Alba Iulia a câștigat titlul de Capitala Tineretului din România în 2026 propunând programul #yoUthNITED, care urmărește implicarea activă a tinerilor în dezvoltarea comunității.
Capitala Tineretului din România în acest an a fost orașul Ploiești. În cadrul manifestărilor a avut loc și Întâlnirea Tinerilor Ortodocși de la Ploiești, la care a participat și Patriarhul Daniel. În 2025, Capitala Tineretului din România este orașul Vaslui.
Sursa foto: ASCOR Alba Iulia