„Aș alege încă o dată cariera aceasta didactică tocmai pentru că îmi plac tinerii, îmi place să fiu în mijlocul lor”, a declarat preotul Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, într-un interviu acordat publicației Alba24, în emisiunea „Profil de profesor”.
„Atmosfera ne copleșește și e vorba de vocația profesorală din care dacă ai intrat odată în acest mediu și o simți că o faci cu suflet, e foarte greu să o abandonezi”, a continuat părintele Himcinschi.
Referindu-se la elevii și studenții săi, preotul a mărturisit că relația cu ei nu este una pur formală: „Îi consider copiii mei. Adică sfaturile pe care le dau nu le dau strict de la catedră spre bancă, le dau ca de la un părinte la copil. În plus, noi suntem și preoți, cu atât mai mult suntem părinți și duhovnicești și lucrul acesta se simte”.
Biserica, laboratorul sufletesc al comunității
„Nu suntem din Evul Mediu, suntem chiar din Antichitate, de la Hristos și de la Sfinții Apostoli, însă în Biserică, Duhul Sfânt, în care noi credem și principiul dinamic al vieții bisericești, toate le face noi”, a explicat preotul, ca răspuns la reproșurile primite de-a lungul anilor din partea celor care sunt încă departe de credință.
Mesajul Bisericii se adresează și epocii postmoderne: „Teologia este într-o continuă înnoire, dar ca formă, nu ca fond”, a detaliat părintele Himcinschi.
De asemenea, a adăugat că în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia a fost inaugurată de curând o nouă specializare: „Limbajul trebuie adaptat. De aceea și în Facultatea de Teologie ne-am axat pe o secție de media, ca tocmai să avem un limbaj actual și modern pentru societatea în care trăim”.
Părintele decan Himcinschi susține că această decizie a venit dintr-o necesitate a Bisericii în ceea ce privește comunicarea, fapt ce a putut fi probat în perioada pandemică.
Profesorul de teologie într-un viitor al tehnologiei
„Credem că Dumnezeu a lăsat această creativitate și latura științifică de modernitate, de progres sub toate domeniile, de care Biserica nu poate face abstracție”, a subliniat preotul Mihai Himcinschi.
De asemenea, decanul Facultății de Teologie a explicat și faptul că „o mare cucerire a științei a tehnicii trebuie folosită pentru că ea a fost produsul și al voinței lui Dumnezeu și a creativității minții umane și ca atare trebuie folosită”.
„Când o folosim și cu ce scop o folosim, aici este o altă problemă, o altă discuție, nu putem aici detalia, în sensul că poate face bine sau poate face rău”, a mai precizat părintele decan.
„Unii spuneau că dacă Hristos ar fi fost astăzi, sigur ar fi folosit la evanghelizare internetul”, a concluzionat părintele Himcinschi. Dânsul a remarcat și partea luminoasă a evoluției tehnologice: „Sunt atâtea emisiuni, reportaje cu caracter spiritual! Tehnica trebuie folosită, dar cu scop nobil”.