Artă sacră: Lucrări realizate de studenții teologi din București expuse la Volos, Grecia

Studenți și masteranzi ai programului „Artă sacră” de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București (FTOUB) vor prezenta lucrări într-o expoziție care va fi deschisă luni în orașul Volos din Grecia.

Vernisajul expoziției intitulate „Meditații estetice în Lumina Învierii” va avea loc la Centrul cultural Nea Ionia, anunță FTOUB.

În cadrul evenimentului, vor fi expuse studii aflate în diferite etape ale execuției, propuneri de reprezentare a atitudinii sfinților într-o cromatică diversificată, tinerii artiști folosind diferite tehnici de exprimare.

Lucrările din cadrul expoziției au fost realizate sub îndrumarea prof. univ. dr. Dumitru Sorica, cadru didactic în cadrul Departamentului de Teologie Practică, Sistematică, Artă Plastică al FTOUB.

„Expoziția va ține timp de o săptămână, timp în care studenții vor avea ocazia să parcurgă, prin grija Mitropoliei de Volos, anumite itinerarii prin care vor interacționa cu cultura și civilizația elenă. Evenimentul expozițional este găzduit pentru a treia oară de Centrul Cultural «Nea Ionia» din Volos, iar decizia acestei reîntâlniri o dedicăm postului Paștelui, menit să «curățească» trupul și cugetul. Oricare academie de pictură din lume face apel la tradiție, la însușirea unor tehnici propuse de înaintași”, a declarat profesorul prof. univ. dr. Dumitru Sorica.


Programul de studiu „Artă Sacră” al FTOUB urmăreşte formarea unor specialişti în cele două direcţii existente în secţie, Pictură şi Restaurare, care să aibă şi competenţe teologice. Obiectivul acestuia este pregătirea studenţilor atât din perspectivă teologică, cât şi artistică, ambele fiind necesare unui artist care operează cu imaginea sacră.

Programul își propune, atât pentru viitorii pictori, cât şi pentru viitorii restauratori, oferirea cunoştinţelor necesare identificării, analizei, descrierii şi soluţionării factorilor de degradare care acţionează în timp asupra stării de conservare a obiectelor de artă şi patrimoniu eclesial.

De asemenea, cursurile obligatorii de tehnici artistice, pe care le urmează atât cei care doresc să continue pe linia picturii, cât şi cei care vor alege restaurarea oferă cunoaşterea şi abilitățile necesare soluţionării efective a tuturor problemelor tehnice.

Foto credit: Prof. Dumitru Sorica

Comentarii Facebook


Știri recente