Armata Română, omagiată în Transilvania

Ziua Armatei Române a fost marcata în Transilvania prin ceremonii militare si religioase. La Sibiu a avut loc o ceremonie militara care s-a desfasurat în Piata Mare, unde studentii anului I ai Academiei Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu”, dar si militari aflati în programele de instructie la centrele militare din cetatea transilvana au depus juramântul de fidelitate si de jertfelnicie fata de patria strabuna.

La ceremonia care a avut loc în Piata Mare din Sibiu au participat Înalt Preasfintitul Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului, prefectul judetului Sibiu, Ovidiu Sitterli, presedintele Consiliului judetean, Ioan Cindrea, reprezentantii Primariei Sibiu, rectorul academiei militare amintite, col. prof. dr. ing. Ghita Bârsan, cadre didactice si ofiteri, familiile militarilor si numerosi sibieni veniti sa admire paradele militare si manifestarile din Ziua Armatei Române.

Înainte de ceremonia depunerii juramântului, IPS Mitropolit Laurentiu a oficiat o slujba religioasa pentru militarii sibieni, iar dupa juramânt, ierarhul a citit rugaciunea prin care legamântul ostasilor a fost binecuvântat.

Ceremonia a continuat cu transmiterea mesajelor din partea Statului Major al Fortelor Terestre, a reprezentantilor autoritatilor judetene si a invitatilor de seama. La final, a avut loc o parada militara.

Doxologie de Ziua Armatei Române la Cluj

Înalt Preasfintitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, a oficiat slujba de Te Deum la Monumentul „Glorie Ostasului Român” din Piata Avram Iancu, cu ocazia manifestarilor prilejuite de Ziua Armatei Române. Dupa serviciul religios, programul a inclus onorul garzii, salutul Drapelului, intonarea Imnului National al României si s-a încheiat cu depunerea de coroane si jerbe de flori si defilarea garzii de onoare. O slujba religioasa cu ocazia Zilei Armatei Române a fost oficiata începând cu ora 11:00 si la capela din Cimitirul Eroilor, cartierul Dealul Florilor, din municipiul Dej. La finalul slujbei religioase, a avut loc depunerea de coroane si jerbe de flori din partea oficialitatilor, dupa cum a aratat pr. Dan Tosa. „A avut loc slujba Panihidei pentru toti eroii neamului românesc care au activat la Dej. Manifestarile au continuat în centrul orasului Dej cu o parada militara”, a spus pr. Tosa.

Sarbatorirea Zilei Armatei Române la Alba Iulia

Ziua Armatei Române a fost sarbatorita la Alba Iulia cu multa emotie, amintind ca, în urma cu 68 de ani, ultima brazda de pamânt românesc din nord-vestul tarii a fost eliberata de sub ocupatia hortista.

Momentul festiv a fost deschis de Înalt Preasfintitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, care a savârsit slujba Parastasului pentru ostasii români cazuti la datorie pentru tara.

„Biserica si Armata sunt pietre de hotar si factori de echilibru ai vietii sociale. Numai prin unitatea lor sufleteasca, poporul român poate spera într-o aparare puternica împotriva dusmanilor de neam si de credinta”, a spus IPS Irineu, cu aceasta ocazie. Manifestarile au continuat cu ceremonia de depunere de coroane si jerbe de flori din partea institutiilor locale, a partidelor politice si a elevilor din municipiul Alba Iulia si s-a încheiat cu o parada militara. Fiecare zi a unei armate reprezinta un moment important si emotionant, impregnat de simbolismul si semnificatiile proprii acestei institutii reprezentative, cu un rol deosebit de important între structurile fundamentale ale oricarui stat modern. În tara noastra, aceste semnificatii sunt cu atât mai profunde, cu cât tumultuoasa noastra istorie a probat, de-a lungul timpului, legatura indisolubila si indestructibila dintre Armata, Biserica si popor.

Ceremonie la Monumentul Ostasului Român din Carei

Preasfintitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, a participat, la Carei, la Ziua Armatei Române, care s-a desfasurat în fata Monumentului Ostasului Român. În semn de multumire adusa lui Dumnezeu, au fost oficiate slujba Te Deum-ului si un Parastas pentru eroi. La eveniment au fost prezenti înalti demnitari ai statului român, autoritatile judetene si locale.

Ziua de 25 octombrie reprezinta pentru Transilvania, si mai ales pentru nord-vestul României, ziua în care a fost eliberat de sub ocupatie straina orasul Carei si a fost recâstigata ultima brazda de pamânt cu pretul suprem al multor mii de ostasi români, refacându-se unitatea nationala si integritatea teritoriala a României. Dupa eveniment toti demnitarii au vizitat noua catedrala a municipiului Carei, care se afla în parcul din vecinatatea Monumentului Ostasului Român.

„Ziua de 25 octombrie este o zi simbolica, o sarbatoare de suflet în care aducem cinstire Armatei Române pentru eroismul si jertfa prin care, de-a lungul vremii, ostirea noastra si-a îngemanat faptele de vitejie cu soarta neamului românesc cel drept credincios. La toate slujbele ei, Biserica Ortodoxa pomeneste alaturi de poporul român si conducatorii sai si ostirea tarii noastre cea iubitoare de Hristos”, a spus PS Iustin Sigheteanul, cu aceasta ocazie.

Comentarii Facebook


Știri recente