Arhiva „Telegraful Român” va fi digitalizată

La Biblioteca Județeană ASTRA din Sibiu a fost semnat astăzi, 18 iunie 2013, un protocol de colaborare între Mitropolia Ardealului, Bibliotecă și Universitatea „Lucian Blaga” prin care se urmărește digitalizarea întregii colecții Telegraful Român. Mitropolia Ardealului va pune la dispoziție exemplare ale publicației, păstrate în Biblioteca Facultății de Teologie din Sibiu, care sunt într-o stare de conservare superioară celor de la biblioteca ASTRA.

„Am reușit să facem o mare bucurie Sfântului Andrei Șaguna pentru că ziarul pe care l-a inițiat și care a împlinit în 2013 160 de ani de apariție continuă este cinstit într-o lucrare deosebită pe care am parafat-o astăzi printr-un parteneriat cu biblioteca Astra. (†¦) Telegraful Român va fi păstrat în sistem electronic și pus la dispoziția tuturor de a cunoaște conținutul acestei foi de duh și spiritualitate, de istorie și de apărare a ființei neamului nostru românesc din aceste ținuturi”, a spus ÎPS Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului pentru TRINITAS TV.

Publicațiile scanate vor avea vizibilitate internațională prin publicarea lor pe www.europeana.eu, portalul adresându-se muzeelor, arhivelor și bibliotecilor care pot participa cu colecții sau documente din patrimoniul propriu.

Scannerul a fost achiziționat cu 30.000 euro, bani alocați din bugetul Consiliului Județean. Pentru contribuția permanentă la păstrarea și conservarea patrimoniului șagunian Mitropolitul Ardealului le-a oferit distincția „Crucea Șaguniană” directorului Bibliotecii ASTRA și președintelui Consiliului Județean Sibiu

Anul acesta, responsabilii Bibliotecii și-au propus să scaneze aproximativ 10.000 de pagini din două publicații locale foarte soli¬citate de cercetători, Foaia Poporului și Telegraful ro¬mân, perioada 1853-1873, precum și din Revista Tran¬silvania, seria nouă, înce¬pând cu anul 1972.

Comentarii Facebook


Știri recente