Arhim. Teofil Lefter, o viață între două sărbători ale Întâmpinării Domnului

Joi, 2 februarie 2023, se împlinesc 11 ani de la mutarea la cele veșnice a Arhim. Teofil Lefter, fostul stareț al Mănăstirii Pângărați. Și-a făcut atât intrarea în monahism, cât și plecarea din această viață în ziua când se serbează Întâmpinarea Domnului.

S-a născut pe 7 martie 1959, în localitatea Letea Veche din judeţul Bacău. În data de 5 august 1986 a devenit frate la Mănăstirea Bistriţa din judeţul Neamţ, sub ascultarea Arhimandritului Ciprian Zaharia.

A fost tuns în monahism în 2 februarie 1987. În octombrie 1987 a fost hirotonit ierodiacon și apoi ieromonah.

În obștea de la Pângărați a intrat în 1990, devenind stareț după șase ani.

În perioada stăreției sale a fost restaurată biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, care a fost resfințită în 2002 de Părintele Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Tot atunci s-a pus temelia noii biserici a mănăstirii, care avea să primească hramul Sfinţilor Simeon şi Amfilohie de la Pângăraţi, canonizați în 2008.

Arhim. Teofil Lefter. Sursa foto: Ziarul Lumina

A plecat la Domnul când împlinea 25 de ani de la tunderea în monahism, după numeroase lucrări de restaurare și reconstrucție realizate la Pângărați.

În mesajul de condoleanțe, Părintele Patriarh Daniel a afirmat că starețul „nu a construit doar biserica de zid de la Pângărați”, ci „și Biserica din sufletele multor călugări și a numeroșilor pelerini”.

Foto credit: Mănăstirea Pângărați

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente

Catedrala Moților din Huedin va fi renovată

Catedrala Moților din Huedin va fi renovată. Lăcașul de cult a fost ctitorit de Protoiereul martir Aurel Munteanu. Lucrările de renovare vizează înlocuirea învelitorii acoperișului cu tablă din cupru, retencuirea pereților, amenajarea curții și altele.…