Arhim. Sofian Boghiu a fost pomenit la 19 ani de la trecerea în veşnicie

Părintele Sofian Boghiu a fost pomenit sâmbătă la Mănăstirile Antim şi Căldăruşani, cu prilejul împlinirii a 19 ani de la trecerea sa în veşnicie.

La Mănăstirea Antim a fost oficiată Sfânta Liturghie, urmată de Slujba Parastasului. La final, ierom. Antim Bâru a vorbit despre mărturia unei persoane care şi-a schimbat viaţa şi l-a găsit pe Dumnezeu în urma interacţiunii cu pr. Sofian.

„După ce nu se spovedise de mulți ani, părintele Sofian a primit-o cu multă deschidere, i-a ascultat mărturisirea făcută cu lacrimi, a dezlegat-o și a îndrumat-o să pună începutul cel bun. Binecuvântarea părintelui și rugăciunile sale au fost atât de puternice încât respectiva persoană, nu peste mulți ani, și-a închinat viața în întregime lui Dumnezeu, intrând în viața monahală”.

„Așa a fost părintele: cu răbdare, blândețe și smerenie”, a subliniat ierom. Antim. „Aceasta se putea vedea îndeosebi când ieșea în duminici de la biserică, când parcurgea drumul spre chilie chiar și într-o oră, datorită mulțimii de credincioși care stăteau la rând să primească binecuvântarea sa și un cuvânt de folos”.

După slujba de la Mănăstirea Antim, mai mulți monahi și credincioși au mers la Mănăstirea Căldărușani unde este înmormântat părintele Sofian. În paraclisul mănăstirii a fost oficiată Slujba Parastasului, iar la mormânt un Trisaghion.

Pr. Sofian Boghiu

Părintele Sofian s-a născut în data de 7 octombrie 1912, Cuconeștii Vechi, județul Bălți.

A devenit frate în Mănăstirea Rughi, județul Soroca, în anul 1926.

A urmat studii la Școala de cântăreți din Mănăstirea Dobrușa, la Seminarul monahal din Mănăstirea Cernica (1932-1940), la Academia de Belle Arte din București (1940-1945) și la Facultatea de Teologie din București (1942-1946).

A fost tuns în monahism la Mănăstirea Dobrușa, sub numele Sofian (1937), hirotonit ierodiacon în 1939 și preot-ieromonah în 1945 pentru Mănăstirea Antim din București, pe care a condus-o ca stareț între anii 1950-1955, apoi din nou în ultimii ani de viață.

A trecut la cele veşnice în data de 14 septembrie 2002.

Foto credit: Mănăstirea Antim

Comentarii Facebook


Știri recente