Arhim. Iustin Miron, fost ASCOR-ist, despre secretul taberelor de la Oașa: Chiar îi iubim pe acești tineri

Taberele de la Mănăstirea Oașa sunt renumite printre tinerii ortodocși, nu numai din țară, ci din toată lumea. Cinci mii de tineri sunt primiți anual la mănăstire, iar starețul spune că secretul este dragostea.

„Cred că secretul nostru este dragostea. La dragoste se rezumă toate strategiile noastre, la faptul că-i iubim pe acești tineri. Chiar îi iubim cu adevărat. Şi nu este putere mai mare decât dragostea”, spune Arhim. Iustin Miron într-un interviu pentru Familia Ortodoxă, citat de Evenimentul Zilei.

Părintele stareț consideră că tinerii nu pot fi aduși la Biserică prin metode instituţiona­li­zate.

„La modul instituţional nu sunt rezultate decât cantitative şi trecătoare”.

„E clar că facem lepădare de sine, instituţional vorbind, în comunicarea cu ei. Nu-i întâmpinăm cu proceduri, cu canoane, cu tot felul… Ei sunt liberi, liberi din punct de vedere exterior. Şi noi trebuie să mergem la ei tot în mod liber. Nu abandonăm partea formală, instituţională, dar o depăşim. Dacă nu am face lucrul acesta, nu ne-am putea întâlni cu tinerii. Şi Biserica nu se va întâlni cu ei niciodată prin mijloace instituţionale, decât la un nivel foarte superficial, exterior, atât”.

”ASCOR n-a murit

Părintele Iustin recunoaște că succesul taberelor se datorează în continuare părintelui Teofil Părăian și evocă ce l-a motivat să reia taberele după moartea cunoscutului duhovnic.

„După ce am venit la mănăstire, aveam cu ASCOR-ul o relaţie minimă. Organizam împreună o tabără pe an, cu sprijinul părintelui Teofil Pârâian. Până când am mers la un hram cu Înaltul Andrei undeva în eparhie şi mi-a zis (el ştia că am fost în ASCOR):‹A murit ASCOR‑ul!›”.

„Am rămas nedumerit, eram neîmpăcat, şi s-a trezit în mine o râvnă de a-i demonstra Înaltului că n-a murit ASCOR-ul, cum să moară? Nici nu credeam că poate muri vreodată. Şi am adunat tinerii din Timişoara, să organizăm hramul. Voiam ca atunci când vine Înaltul aici să-l întâmpine tinerii din ASCOR, să-i arăt că n-a murit, că mai există tineri în ASCOR. A venit Înaltul, şi a ieşit foarte bine. Şi i-am zis: ‹Înaltpreasfinţite, n-a murit!› ‹Cine?›, zice Înaltul. ‹ASCOR-ul›. ‹Aţi zis că a murit, şi uitaţi-i, sunt aici, sunt vii!› ‹Da…›, a răspuns Înaltul, cu bucurie”.

„După ce am ajuns stareţ, în 2003, m-am ocupat mai mult de lucrarea cu tinerii. În 2009 a murit părintele Teofil şi după aceea ne-am pus problema dacă să mai facem tabere cu tinerii, pentru că murise părintele, şi ei veneau pentru părintele, nu pentru noi neapărat. Pe urmă am zis, totuşi, să încercăm. Am încercat. Şi, dacă până atunci veneau în medie 50 de tineri într-o tabără, anul următor au venit 150. De trei ori mai mult. Şi următorul an, 250 într-o tabără. De cinci ori mai mult. Şi nu aveam nici o explicaţie”.

„Până la urmă, am găsit explicaţia, că de fapt, tot pentru părintele Teofil veneau şi tot părintele îi aducea, numai că părintele Teofil era mult mai prezent şi mai lucrător acuma, din cer, decât atunci când era pe pământ. După aceea, s-au înmulţit taberele până am ajuns la mii de tineri, cred că sunt vreo cinci mii de tineri pe an care vin în tabere”.

Interviul a fost realizat cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la înființarea ASCOR. Părintele arhimandrit mărturisește că a fost ateu în tinerețe și rememorează cum a ajuns președinte ASCOR Timișoara, dar și modul în care arăta organizația la începuturi.

Starețul remarcă faptul că „acum, în general, tinerii sunt mai fără vlagă în ei, sunt tot mai slabi” și „asta ține de spiritul societății, spiritul vremurilor în care trăim”.

În interviu, Părintele Iustin are mai multe sfaturi către tineri printre care acela de a găsi frumosul din sufletele lor, adică pe Dumnezeu, de a-și fixa un ideal pe care să-l urmeze dincolo de materia­lismul acestei lumi și de a se înscrie în comunităţi duhovniceşti, creştine.

Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România a fost fondată pe 14 iunie 1990 la București cu binecuvântarea Sfântului Sinod, la inițiativa unor studenți și doctoranzi de la diferite facultăți.

Sursă Foto: evz.ro


Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente