Arhiepiscopul Varsanufie la hramul Catedralei din Râmnicu Vâlcea: Să învățăm de la Sf. Nicolae să fim pildă de cumpătare

La hramul catedralei ctitorite de Sfântul Calinic de la Cernica, Arhiepiscopul Varsanufie a evidențiat joi pilda de viețuire creștină lăsată moștenire de Sfântul Ierarh Nicolae de la care a îndemnat să învățăm „să fim blânzi și smeriți cu inima”.

„Sfântul Ierarh Nicolae este un model de viețuire pentru fiecare credincios: de la acesta trebuie să învățăm să apărăm și să păstrăm neschimbată dreapta credință, să fim blânzi și smeriți cu inima, să fim pildă de cumpătare și dreaptă viețuire pentru toți cei de lângă noi, dar, mai ales, să fim sensibili la suferința și durerea aproapelui, precum a fost ierarhul Mirelor Lichiei”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Liturghia de hramul catedralei din Râmnicu Vâlcea a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, iar din soborul slujitor au făcut parte părinți consilieri, protopopi și slujitorii catedralei, informează Eparhia Râmnicului.

Chiriarhul Râmnicului a vorbit în continuare despre lucrarea apologetică și misionară a sfântului cinstit în Biserică drept „învățător al credinței”.

„Prin toată lucrarea sa, Sfântul Ierarh Nicolae se arată mărturisitor nu doar al Adevărului, ci și al iubirii nesfârșite a lui Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

„Sfântul Ierarh Nicolae ne învață ca întotdeauna, dăruind celui de lângă noi milostenia noastră, să punem în aceasta și iubirea noastră jertfitoare, căci numai astfel Îl dăruim pe Hristos Domnul celor aflați în nevoi”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie în încheierea cuvântului său.

Lăcaşul de cult a fost proiectat și construit de ucenicii Sfântului Calinic, care au zidit și bisericile Mănăstirilor Cernica, Pasărea şi Frăsinei, foarte asemănătoare între ele.

Dintre acești ucenici arhitecți, cel mai însemnat a fost meșterul Costache. La construirea acesteia a contribuit financiar și Barbu Dimitrie Știrbei, Domnul  Țării Românești.

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente