Arhiepiscopul Varsanufie: Fără milostenie, suntem anonimi înaintea lui Dumnezeu

Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului a atras atenția duminică la Mănăstirea Boia că „fără milostenie, suntem anonimi înaintea lui Dumnezeu”.

Reflectând la Pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr, ierarhul a semnalat că „deși numele bogatului era vestit, fiind cunoscut de toți prietenii săi, Dumnezeu l-a trecut sub tăcere”.

„Îl amintește Dumnezeu pe omul sărac, pe numele său Lazăr. Acesta era bolnav, plin de bube, slăbit și neputincios, poftind să se sature din cele ce cădeau de la masa bogatului; dar câinii venind, lingeau bubele lui. Deşi era sărac şi bolnav, nici nu cerşea, nici nu cârtea”, a spus IPS Varsanufie potrivit site-ului oficial al Eparhiei.

Arhiepiscopul Râmnicului a sfințit paraclisul mănăstirii, închinat Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, apoi a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Acoperământul Maicii Domnului”.

IPS Varsanufie la sfințirea Paraclisului Mănăstirii Boia. ©Arhiepiscopia Râmnicului

Ascultarea

În predica referitoare la parabola amintită, Înaltpreasfinția Sa a subliniat drept principală învățătură ascultarea.

Aflat în iad și văzând că nu se mai poate face nimic pentru mântuirea lui, bogatul își aduce aminte de tată și de cei cinci frați ai lui în viață. El cere să meargă cineva să îi atenționeze cu privire la ce urmează după moarte, dar este refuzat.

„Au pe Moise şi pe proroci. Să asculte de ei. Dacă nu ascultă de Moise şi de proroci, nu vor crede nici dacă ar învia cineva dintre morţi”, îi răspunde Avraam bogatului din iad.

Părintele Arhiepiscop a explicat că astfel „Mântuitorul arată de fapt valoarea ascultării, întrucât, prin aceasta, omul se păzește de mândrie, devenind smerit”.

„Învățăm, așadar, din pericopa evanghelică a acestei duminici că adevăratul bogat este omul pentru care ascultarea devine starea firească a vieții sale, iar aceasta  îi aduce mult folos duhovnicesc, făcându-l blând și smerit, credincios lui Dumnezeu şi cu dragoste faţă de semeni”

„Cel cu adevărat sărac este cel care nu-L are pe Dumnezeu”, a încheiat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Comentarii Facebook


Știri recente