Arhiepiscopul Varsanufie despre Sf. Grigorie Palama: Nu doar cel mai reprezentativ teolog al Bisericii din secolul al XIV-lea

„Sfântul Grigorie Palama a fost, cu siguranţă, nu doar cel mai reprezentativ teolog al Bisericii Ortodoxe din secolul al XIV-lea, ci, mai ales, cel care a reuşit să sintetizeze în chip exemplar moştenirea duhovnicească lăsată de Părinţii Bisericii”, a spus duminică Arhiepiscopul Varsanufie subliniind faptul că marele ierarh a „împletit strâns tradiția isihastă a Bisericii noastre cu mărturisirea dreptei credințe”.

„A fost un mare teolog și mărturisitor tocmai pentru că era isihast, continuator al unei tradiții vii și bogate, având astfel cunoașterea empirică a lui Dumnezeu”, a precizat Arhiepiscopul Râmnicului.

Părintele Arhiepiscop Varsanufie a explicat rolul pe care l-a avut Sfântul Grigorie Palama în dezvoltarea învățăturii isihaste moștenite de la părinții aghioriți.

„Pentru Sfântul Grigorie Palama, sfântul pus nouă spre cinstire în Duminica aceasta (15 martie 2020 – n.r.), dar și pentru întreaga tradiție monahală pe care o sistematizează Sfântul Grigorie, singura cale de a atinge adevărata cunoaștere a lui Dumnezeu, adică împărtășirea reală a trupului și sufletului, unite în inimă de Lumina necreată, este osteneala, asceza, punerea în practică a credinței”.

Duminicile Postului Mare. Foto credit Basilica.ro.

Despre scrierile Sfântului Grigorie, Arhiepiscopul Râmnicului a spus că sunt „expresia unei vieţi duse în rugăciune neîncetată, a unei autentice trăiri a Cuvântului lui Dumnezeu în inima sa prin harul Duhului Sfânt”.

Sfântul Grigorie Palama a trăit o mare parte a vieţii sale în Sfântul Munte, a fost legat de Sfinţii Părinţi care duceau o viaţă ascetică alături de el şi de aceea a dat expresie experienţei Părinţilor aghioriţi, care în fapt reprezintă experienţa Bisericii Ortodoxe.

Arhiepiscopul Varsanufie a slujit duminică, 15 martie, la paraclisul Arhiepiscopal „Sfântul Grigorie Teologul” din Râmnicu-Vâlcea.

Sfântul Grigorie Palama

Sfântul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, s-a născut în anul 1296 în Constantinopol.

Împlinind 20 de ani, Grigorie s-a retras în Muntele Athos în anul 1316 (după unele surse 1318) devenind novice la Mănăstirea Vatoped, sub îndrumarea monahicească a Părintelui Nicodim de la Vatoped (prăznuit în 11 iulie).

În 1347 Sfântul Grigorie este numit Arhiepiscop al Tesalonicului.

A adormit întru Domnul în 14 noiembrie 1359.

Cinstitele moaște ale Sfântului Grigorie Palama se află în Catedrala din Tesalonic.


Urmăreşte campania #CaleaPostului pe reţelele de socializare.

Comentarii Facebook


Știri recente