Arhiepiscopul Tomisului a oficiat Liturghia Sfântului Iacob în Catedrala din Constanţa

Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie a oficiat marţi, în Catedrala din Constanţa, liturghia Sfântului Iacob, slujbă din care derivă toate liturghiile oficiate în Bisericile răsăritene.

Liturghia Sfântului Iacob este săvârşită de două ori pe an: în ziua prăznuirii Sfântului Apostol Iacob, 23 octombrie, respectiv în Duminica dinaintea Nașterii Domnului, când sunt prăznuiți strămoşii după trup ai Mântuitorului Hristos.

„Această liturghie ne aduce aminte de primele zile ale creştinismului, de veacul apostolic şi de viaţa primilor creştini şi a martirilor”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie în omilia sa.

Totodată, ierarhul a vorbit despre personalitatea Sfântului Iacob şi a precizat că el a fost numit „chiar de Sf. Apostol Pavel, stâlp al Bisericii, împreună cu Petru şi Ioan”.

Arhiepiscopul Tomisului a reamintit faptul că Sfântul Iacob a primit moarte martirică, „fiind aruncat de pe aripa templului pentru că era plin de evlavie şi păstorea cetatea Ierusalimului şi aducea pe mulţi la credinţă”.

Referindu-se la slujba oficiată, Ierarhul şi-a încheiat cuvântul cu îndemnul de a căuta Împărăţia Cerurilor:

„Fie dar ca această ofrandă adusă lui Dumnezeu să ne aducă şi nouă pace, binecuvântare, tărie trupului, lumină sufletului, trezire conştiinţei noastre, necontenită căinţă şi stăruinţă în rugăciunea noastră”.

Capul sfântului Iacob se află la Mănăstirea Esfigmenu din Muntele Athos, iar alte fragmente din moaştele sale la Mănăstirile Dionisiu (Athos) şi Kykkos (Cipru).

Foto credit: Captură video

Comentarii Facebook


Știri recente