Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim îi îndeamnă pe credincioşi să îşi păstreze credinţa indiferent de natura constrângerilor, de contextul sanitar, de regimul politic, de mișcările sociale și de curentele ideologice progresiste și atee, de contextele culturale și etnice în care îşi desfăşoară activitatea.
„Vă îndemn să nu vă înstrăinați de ceea ce sunteți, să nu vă dezrădăcinați, să nu vă rătăciți, ci să păstrați intactă credința în care v-ați născut, deoarece ea este singura ancoră care, în vreme de furtună și necazuri, ne ajută să nu uităm sensul existenței noastre, să rămânem în comuniune de iubire cu Dumnezeu și să renaștem din păcat privind spre icoana Pruncului Iisus, recâștigându-ne curăția vieții și frumusețea chipului”, spune Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim.
Naşterea Domnului, izvor de speranţă
Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului reaminteşte că Naşterea Fiului lui Dumnezeu „ca Om pe pământ a izvorât de-a lungul istoriei speranțaîn sufletele celor părăsiți, deznădăjduiți, neînțeleși, debusolați, bolnavi pe paturile spitalelor, prăbușiți în prăpastia disperării”
Lucrul acesta se întâmplă şi acum, spune ierarhul. „Chiar și după 2000 de ani, taina Betleemului rămâne soluția renașterii și pentru omul recent, desfigurat de alegeri greșite și stăpânit de frici reale sau inoculate, care nu-și mai recunoaște chipul în oglinda conștiinței, fiind marcat de criza de identitate”.
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim atrage atenţia asupra faptului că „Sărbătoarea Crăciunului nu este o întâlnire ocazională cu tradițiile populare sau cu cele mai noi, de import, în contextul anotimpului rece, mediată de transmisii televizate și camuflată în artificii și spectacole de divertisment, ci o stare perpetuă de har, în care Hristos Se naște și renaște necontenit în noi, înnoindu-ne făptura într-o conlucrare ce are ca rezultat readucerea la starea de nepătimire și demnitate originară a omului”.
Gând pentru românii din diaspora
Ierarhul reaminteşte că Patriarhia Română a dedicat anul 2021 diasporei româneşti şi transmite un gând tuturor românilor din afara graniţelor ţării.
„Îndemnăm pe toți cei care simt românește să promoveze valorile fundamentale ale neamului în patriile lor adoptive, să nu uite chipul nemuritor al celor care i-au născut și educat, să nu se înstrăineze și să-și conducă viața după nepieritoarele învățături ale Evangheliei, în ritmul liturgic al vieții trăite împreună cu Dumnezeu!”
Foto credit: Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului