Arhiepiscopul Gherasim Cristea a fost pomenit la Râmnicu Vâlcea

Arhiepiscopul Gherasim Cristea a fost pomenit sâmbătă, la împlinirea a 7 ani de la trecerea sa în veşnicie. Parastasul a fost oficiat de Arhiepiscopul Varsanufie, la Altarul de vară al Catedralei din Râmnicu Vâlcea, după Sfânta Liturghie.  

„Experiența celor 77 de ani de călugărie, dintre care 44 de ani în slujirea arhierească, i-a întipărit pe chip nenumărate virtuți sufletești: blândețea și bunăvoința sinceră, rigoarea și statornicia jertfirii de sine a călugărului dăruit deplin lui Dumnezeu, discernământul și perseverența în viața duhovnicească, căutând în permanență virtutea și îmbogățirea personală”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie despre înaintaşul său.

Arhiepiscopul Varsanufie l-a numit pe IPS Gherasim un „păstor evlavios, ctitor de biserici și mănăstiri”, care „s-a făcut tuturor toate, mereu veghind la dobândirea bunătăților netrecătoare”.

„Nu doar a dorit aceste bunătăți netrecătoare, ci a căutat să le împărtășească și celorlalți, așezând preoți în biserici nou construite ori în vechi ctitorii voievodale, boierești sau ale ierarhilor, preoților și obștilor sătești, deopotrivă chemându-i pe cei de departe și pe cei de aproape în slujirea Bisericii și în legătura iubirii lui Dumnezeu”.

Arhiepiscopul Gherasim Cristea

Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim a murit în 9 aprilie 2014. A condus eparhia Râmnicului din 1984 până la moartea sa.

A fost primit frate de mănăstire, la Cernica, în anul 1934. În anul 1937 a fost tuns în monahism, iar apoi hirotonit preot.

După ce a slujit ca preot la mănăstirea Antim din București timp de nouă ani, în anul 1952 a fost numit stareț al mănăstirii Căldărușani, renumita ctitorie a domnitorului Matei Vodă Basarab din secolul al XVII-lea.

În anul 1970, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales Arhiereu vicar al Eparhiei Dunării de Jos, cu titulatura de Constănțeanul. În acea perioadă a comunismului ateist, în anul 1971, a contribuit la descoperirea moaștelor celor patru martiri de la Niculițel, Zoticos, Attalos, Kamasis și Filippos (sec. IV), pe care le-a așezat spre închinare la mănăstirea Cocoș din județul Tulcea, unde se află și astăzi.

În anul 1975, Sfântul Sinod l-a ales Arhiereu vicar al Episcopiei Râmnicului și Argeșului, cu titulatura de Piteșteanul, iar în ziua de 30 septembrie 1984, a fost ales Episcop titular al Episcopiei Râmnicului și Argeșului de Colegiul Electoral al Bisericii Ortodoxe Române.

În ședința de lucru din 18-19 iunie 2009, Sfântul Sinod a hotărât ridicarea Episcopiei Râmnicului la rangul de Arhiepiscopie și a Preasfințitului Părinte Gherasim la rangul de Arhiepiscop al Râmnicului.

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Comentarii Facebook


Știri recente