Arhiepiscopul Dunării de Jos a vizitat un cămin de îngrijiri paliative din Brăila

Înaltpreasfințitul Părinte Casian a vizitat miercuri Căminul Paleativ Veneția Medical din Brăila, unde s-a rugat împreună cu personalul medical și i-a binecuvântat pe fiecare dintre bolnavii internați.

„La începutul Anului pastorației și îngrijirii bolnavilor și al Anului comemorativ al tuturor sfinților tămăduitori fără de arginți, clinica aceasta este și cea mai sensibil prezentă în atenția familiilor care sunt depășite de propriile puteri pentru a-i îngriji pe cei în boli grave”, a spus părintele arhiepiscop.

„Această clinică, destinată paliației, presupune îmbinarea a trei mari daruri. Mai întâi de toate, respect total creștinesc și uman pentru persoana umană, care are dreptul la viață în orice condiții biologice s-ar afla.”

IPS Casian s-a rugat împreună cu personalul medical în capela Căminului Paleativ Veneția Medical miercuri, 3 ianuarie 2024. Foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos

„În al doilea rând, credința puternică ne ajută să înțelegem că boala nu este o pedeapsă, ci boala, cel mai adesea, o cruce pe care stă în primul rând Domnul Iisus Hristos, solidar cu bolnavul. Și este o forță și mai mare pe care Dumnezeu ne-a dat-o să luptăm pentru sănătate”, a continuat Înaltpreasfinția Sa.

„În al treilea rând, este o ocazie pentru cei ce încă nu am gustat din bolile grele, să ne împărtășim empatic, spiritual, uman, din suferința celor ce, în tăcere și răbdare, medici, asistenți, îngrijitori și voluntari și contribuția familiilor face din această clinică nu o stație finală a vieții.”

IPS Casian a vizitat pacienții Căminului Paleativ Veneția Medical miercuri, 3 ianuarie 2024. Foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos

„Nu noi punem termen vieții, ci, prin rugăciune, prin solidaritate, prin semnele iubirii fraterne, învățăm să devenim unii pentru alții frați, prieteni și luptători în aceeași familie”, a subliniat ierarhul.

Bolnavii ne învață să prețuim sănătatea

„Să ajute Dumnezeu ca începutul programelor din anul 2024 să ne învețe să prețuim mai mult sănătatea, la căpătâiul celui ce nu o are. Acolo învățăm cât de binecuvântați suntem de Dumnezeu.”

„Când împărtășim din experiența și prezența noastră, binețe, bunăvoință și, de la Dumnezeu, speranță bolnavului. Luăm în plus de la el răbdare în orice suferință și putere de a mulțumi lui Dumnezeu pentru cel mai scump și mai important dar al vieții, care este sănătatea”, a mai spus Arhiepiscopul Casian.

„Să învățăm de la bolnavi prețuirea sănătății! Să ne respectăm și să ne ajutăm ca o familie cu raportul creștinești umane și terapeutice! E nevoie de o terapie generalizată: în suflete, în inimi, în noi, între noi: în familie, pe stradă, pe scara blocului, în automobil și pretutindeni.”


Anul 2024 a fost declarat Anului pastorației și îngrijirii bolnavilor și al Anului comemorativ al tuturor sfinților tămăduitori fără de arginți în Patriarhia Română.

Vezi și:

Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Comentarii Facebook


Știri recente