Arhiepiscopul de Michalovce și Košice, prezent la hramul Mănăstirii românești din Calabria

Arhiepiscopul Juraj de Michalovce și Košice (Biserica Ortodoxă a Ținuturilor Cehe și Slovaciei) a slujit duminică la hramul Mănăstirii românești din Bivongi, regiunea italiană Calabria, alături de Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Duminică a fost o serbare anticipativă a hramului, fondatorul și ocrotitorul spiritual al mănăstirii fiind Sfântul Ioan Secerătorul, cinstit miercuri, 23 februarie.

„Este o bucurie duhovnicească deosebită să prăznuim astăzi, în chip anticipat, pe Sfântul Ioan Secerătorul, referindu-ne nu doar la al 14-lea hram de când această mănăstire minunată se află sub oblăduirea Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, ci la cei mai bine de 1000 de ani de tradiție ortodoxă în Valea Stilarului, un complex monahal de tradiție bizantină, care își are rădăcinile în autentica viețuire monastică athonită”, a subliniat PS Atanasie de Bogdania.

Arhiepiscopul de Michalovce și Kosice a transmis un gând de apreciere și prețuire vizavi de întreaga activitate desfășurată la nivelul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei și, în mod special, pentru viața monahală de pe Valea Stilarului. IPS Juraj a mulțumit Patriarhului României și Episcopului Siluan al Italiei pentru binecuvântarea de a sluji la eveniment.

La finalul Liturghiei, PS Atanasie de Bogdania a oficiat hirotesia în Protoiereu a Preotului Ivan Dobroțchi de la Parohia Catanzaro-Crotone care va coordona activitățile parohiilor din Protopopiatul Misionar Calabria.


Mănăstirea „Bivongi” a făcut parte dintr-un vechi complex monahal bizantin din Calabria, Italia și a fost înființată de Sf. Ioan Secerătorul în secolul X.

Abandonat în 1622 în urma atacurilor numeroase ale piraților, așezământul a fost reînființat în urmă cu 25 de ani de monahi athoniți, iar din anul 2008 este încredințat Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei pentru o perioadă de 99 de ani.

Foto credit: Episcopia Italiei

Comentarii Facebook


Știri recente