Arhiepiscopul Ciprului: „Nu mă simt slăbit”

Arhiepiscopul Ciprului Hrisostom II

Într-un interviu oferit Agenției Naționale Cipriote (KYPE) chiar la hotelul din Londra unde s-a recuperat în urma operației chirurgicale, Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului s-a declarat pregătit de întoarcere în țara sa și la responsabilitățile lui.

„Atât eu, cât și medicii suntem satisfăcuți de rezultatele intervenției chirurgicale. S-a făcut ce era cel mai bine. Medicul m-a întrebat insistent dacă am vreo nelămurire și i-am spus că sunt încredințat de faptul că sunt în cele mai bune mâini” a spus Preafericitul Părinte Hrisostom.

Operat de medici ortodocși

Arhiepiscopul a subliniat că oncologul său din Cipru a fost cel care l-a recomandat chirurgului specialist în hepatologie Long Jiao care a condus echipa de medici în timpul operației.

Ceea ce l-a impresionat pe Arhiepiscop a fost că patru membri ai echipei de chirurgie erau ciprioți.

„Însuși chirurgul era anglo-chinez și creștin ortodox, de vreme ce s-a căsătorit cu o creștină ortodoxă din Bulgaria. Nu am crezut vreodată că echipa care mă va opera va fi compusă doar din creștini ortodocși”.

Curs postoperator mulțumitor

Medicii spun că sunt mulțumiți de cursul postoperator al sănătății Arhiepiscopului.

„Firește că au fost dificultăți. A fost teama unei hemoragii a ficatului, deoarece ficatul este aproape numai sânge. Însă nu orice hemoragie este vizibilă. Profesorul cipriot care a participat, Paris Tekkis, s-a uitat și la intestinul la care am fost operat în Cipru și a spus că toate au evoluat minunat și că a fost un succes intervenția chirurgicală din Cipru”.

„Eu mă simt în regulă și am declarat că nu mă simt ca și cum aș fi bolnav, vreau să cred că sunt foarte sănătos și că am venit la Londra numai pentru o procedură chirurgicală,” a spus Preafericirea Sa.

„Nu mă deranjează să plec”

El a fost pregătit pentru toate implicațiile, chiar dacă avea asigurarea oncologistului său că situația poate fi administrată.

„I-am spus, uite, nu sunt un copilaș, mă apropii de 80 (de ani). Ceea ce am vrut să ofer Bisericii am oferit, iar a pleca nu mă deranjează, deoarece cred că mi-am îndeplinit responsabilitatea deplin și sunt liniștit să plec”.

Întrebat dacă se simte pregătit să își continue activitatea, Arhiepiscopul Hrisostom a subliniat că este înconjurat de o echipă foarte bună.

Arhiepiscopia este ca un stup

„Arhiepiscopia este ca un stup cu albine lucrătoare la toate nivelele. Acest lucru mă bucură și cred că lucrurile merg foarte bine”.

Preafericirea Sa a afirmat că în pofida crizei economice, Arhiepiscopia Ciprului nu a închis ușa nimănui care a cerut ajutorul ei.

„În timpul crizei, milioane de euro au părăsit Arhiepiscopia, dar am fost mândru că am putut să îi ajutăm pe cei care ne-au cerut ajutorul”.

Vom face școli

„Această lucrare va continua neîntreruptă. Deja am intrat în domeniul școlilor, am început să facem grădinițe și vom face toată gama de școli. Cred că vom începe să facem și investiții. Este inutil să spun că investițiile spirituale sunt făcute în mod constant. Poporul nu a fost niciodată atât de apropiat de noi ca astăzi și noi aproape de ei”.

Arhiepiscopul a spus că în timpul chimioterapiei la care a fost supus în luna august în Pafos a avut ocazia să mediteze suficient.

Nu vreau să las probleme succesorului meu

„Nu știu când voi pleca, dar nu vreau să-i las nici cele mai mici dificultăți succesorului meu”.

„El trebuie să găsească Arhiepiscopia la cel mai înalt nivel, să lucreze minunat și încă din prima zi de după instalare să înceapă treaba și să nu se gândească la schimbări”.

„Vreau să las o situație foarte frumoasă, ca toți să iubească Biserica și să aibă grijă de ea. Cu toții avem același obiectiv și trebuie să ne îndreptăm către acest țel”.

Mesaj către bolnavii de cancer

La final, Arhiepiscopul Hrisostom a transmis un mesaj bolnavilor de cancer.

„Cuvântul cancer ne-a speriat pe toți. Acum am experimentat boala și pot să spun că am întârziat un an și jumătate. Aș fi putut să o descopăr mai repede deoarece medicul care mi-a făcut analize de sânge mi-a spus ‘văd ceva și nu-mi place’. Iar eu am fost surd față de sfaturile lui pentru un an și jumătate.”

„Poate că puteam să previn cancerul să nu ajungă la ficat. Am observat că nu este o boală incurabilă, cancerul se vindecă. Și este bine să-i facem față.”

Foto: Protothema

Comentarii Facebook


Știri recente