Arhiepiscopul Ciprian despre înfăptuitorii Unirii din 1859: Să ne gândim la ei şi să-i pomenim cu recunoştinţă

Arhiepiscopul Ciprian a participat duminică la manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor Române, organizate în Piaţa Unirii din Focşani, unde a îndemnat la pomenirea „cu recunoştinţă” a înfăptuitorilor Unirii din 1859.

Marea Unire din 1918 n-ar fi fost posibilă dacă, în deceniile precedente, nu s-ar fi înfăptuit acele acte mărețe ale poporului român, toate reprezentând rodul rugăciunilor stăruitoare, dar și al eforturilor jertfelnice pe câmpurile de luptă și nu numai.

Așa încât suntem cu toții îndreptățiți, astăzi, să ne bucurăm, să ne gândim la înaintași, să-i pomenim cu recunoștință, dar mai ales să le făgăduim, fiecare în sufletul său, că vom păstra nealterate valorile transmise, patrimoniul cultural și spiritual pe care ei ni l-au încredințat.

Dumneavoastră, vrâncenii și focșănenii, în mod special, aveți această răspundere în fața istoriei, în fața Bisericii, în fața neamului, de a arăta tuturor că suntem și trebuie să rămânem uniți în dreapta credință, în dreapta viețuire în Hristos și în dreapta împreună-lucrare pentru realizarea lucrurilor bune și folositoare pentru noi.

Să ne ajute Dumnezeu să rămânem împreună și să dăm tuturor o mărturie pozitivă că suntem cu adevărat urmași vrednici ai făuritorilor Unirii de la 1859 și, desigur, de la 1918, a afirmat Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei.

Manifestările s-au încheiat la fostul sediu al Prefecturii Putna, unde ierarhul a oficiat o slujbă de binecuvântare a acestui edificiu reprezentativ pentru municipiul Focșani, care, în ultimii ani, a trecut printr-un amplu proces de reabilitare.

În prima parte a zilei de duminică, Arhiepiscopul Ciprian a oficiat Sfânta Liturghie şi o slujbă de Te Deum în Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din centrul oraşului.

Foto credit: Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente