Arhiepiscopul Ciprian a sfințit biserica „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Odobești, ce datează din secolul XVII

Preasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit duminică bisericii Parohiei „Sfântul Ioan Evanghelistul” din orașul Odobești, județul Vrancea.

Lăcașul de cult datează din secolul al XVII-lea, iar în ultimii trei ani a trecut prin mai multe lucrări de consolidare și restaurare, informează Eparhia pe site-ul oficial.

În cursul dimineții, ierarhul a sfințit biserica prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir și prin stropirea cu apă sfințită, a târnosit Sfânta Masă și a pregătit-o pentru sfintele slujbe.

După sfințirea lăcașului de închinare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a oficiat Sfânta Liturghie, precum și o slujbă de pomenire pentru ctitorii trecuți la Domnul.

La finalul Sfintei Liturghii, Arhiepiscopul Ciprian a rostit un cuvânt în care a prezentat semnificațiile textului evanghelic al vindecării demonizatului din ținutul Gherghesenilor (cf. Luca 8, 26-39), explicând că cel vindecat „a devenit un ucenic mărturisitor al puterii tămăduitoare a Mântuitorului Hristos și, în același timp, al iubirii și milostivirii lui Dumnezeu față de oameni”.

În semn de apreciere pentru renovarea bisericii, preotul paroh Cristian Bocu a primit rangul onorific de iconom.

Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

Lăcașul de cult cu hramul „Sfântul Ioan Evanghelistul” a fost construit în anul 1642, de către credincioșii răzeși din zona Odobeștilor. Prin osteneala actualului paroh și a enoriașilor, între anii 2015-2018, s-au realizat următoarele lucrări: extinderea pridvorului bisericii, înlocuirea acoperișului, consolidarea pereților la interior și exterior, trotuare din piatră și pardoseală din travertin.

Totodată, lăcașul de cult a fost dotat cu catapeteasmă, cu mobilier din lemn de stejar, cu icoane pictate, cu policandre noi și cu obiectele necesare slujirii liturgice, iar Sfânta Masă a fost refăcută din marmură. În apropierea sfântului lăcaș au fost ridicate o clopotniță nouă, un altar de vară și un veșmântar.

Foto Credit: Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Comentarii Facebook


Știri recente