Arhiepiscopul Ciprian a aşezat piatra de temelie pentru viitoarea biserică a Schitului Găvanele

Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a aşezat duminică piatra de temelie pentru viitoarea biserică a Schitului Găvanele, din comuna Bozioru, județul Buzău, care îl va avea ca ocrotitor pe Sfântul Apostol Andrei.

Cu acest prilej, ierarhul a sfințit paraclisul așezământului monahal cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, după care a săvârșit Sfânta Liturghie.

În cuvântul rostit, Părintele Arhiepiscop a menţionat că „Hristos ne îndeamnă să acordăm întotdeauna prioritate sufletului și să-i procurăm hrană spirituală, pe care o constituie rugăciunea și prezența la biserică, la Sfânta Liturghie”.

„Hrana spirituală trebuie să fie pe primul loc și, apoi, toate celelalte. Fiți încredințați că Dumnezeu ni le oferă, desigur, dacă ne și implicăm. Tot ceea ce realizăm din punct de vedere material, construirea unei biserici, a unei case, a unei școli, a unui așezământ social, presupune implicare concretă și împreuna-lucrare a omului cu Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Arhiepiscopul a mai explicat că Dumnezeu binecuvintează tot ce e bun şi folositor.

„Dacă omul vine cu inițiativa și voința sa de a construi ceva bun și folositor pentru sine și pentru semenii săi, să fim convinși că Dumnezeu intervine și binecuvintează lucrul respectiv”.

Schitul Găvanele este situat într-o zonă cunoscută sub denumirea de „Athosul buzoian”, datorită existenței mai multor așezăminte (bisericuțe) rupestre în aceste locuri (datând din secolele III-IV d.Hr.).

Corpul de chilii al lăcașului monahal, în care se află integrat paraclisul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, a fost ridicat din temelie între anii 2012-2018, prin strădania ieromonahului Evloghie Ceauș, pe un teren primit moștenire de la părinți.

Foto Credit: Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei

Comentarii Facebook


Știri recente