Arhiepiscopul Buzăului despre Sf. Nifon, ctitorul eparhiei: un exemplu de dăruire totală lui Hristos

Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a subliniat duminică în omilia rostită de sărbătoarea ctitorului eparhiei, exemplul de dăruire oferit posterității de acest sfânt ierarh care s-a pus în slujba Bisericii cu toată puterea și priceperea sa.

În primii ani ai secolului al XVI-lea, fostul Patriarh al Constantinopolului a reorganizat viaţa bisericească din Sudul Carpaţilor, prin înfiinţarea Episcopiilor Râmnicului și Buzăului în anul 1503.

Arhiepiscopul Ciprian al Buzăului și Vrancei a evidențiat în urma ilustrării jertfei Sfântului Ierarh Nifon că „avem datoria să mergem pe aceeași linie pe care el a arătat-o strămoșilor noștri”.

Ierarhul a spus că pentru a împlini această datorie trebuie „să ne străduim să păstrăm unitatea de credință și de neam”.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinția Sa la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din Buzău.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu” dirijată de Arhid. Gianin-Cristian Oprea.

Sfântul Nifon, Patriarhul Constantinopolului, s-a născut în Peloponez în prima jumătate a secolului al XV-lea.

În anul 1486, a fost ales patriarh al Constantinopolului. În urma cuceririi orașului de turci în 1453, a fost nevoit să părăsească scaunul patriarhal, iar în 1498 a fost exilat la Adrianopol.

În 1503, voievodul Radu cel Mare, l-a convins să vină în Țara Românească pentru a reorganiza viața bisericească.

Astfel Sfântul a întemeiat Episcopiile de la Râmnic și Buzău și s-a îngrijit de apărarea credinţei ortodoxe şi de bunul mers al vieţii monahale.

Foto credit: Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente