Arhiepiscopul Antim Nica a fost comemorat în eparhia Dunării de Jos

Înaltpreasfințitul Părinte Antim Nica, fost Arhiepiscop al Dunării de Jos, a fost pomenit joi, la 114 ani de la naștere, la Catedrala Arhiepiscopală din Galați.

Slujba de pomenire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, în prezența membrilor Permanenței Consiliului Eparhial, a celor opt protoierei, precum și a altor slujitori din eparhie.

Arhiepiscopul Dunării de Jos a vorbit despre viața și modul de păstorire al vrednicului de pomenire IPS Antim Nica.

„Rădăcina rugăciunii recunoscătoare este pomenirea evlavioasă a celor ce ne-au precedat, în cazul nostru a fericitului de vrednică pomenire Arhiepiscopul Antim Nica al Dunării de Jos, personalitate prea bine cunoscută a cărui lucrare n-are cum să înceteze în mormânt pentru că a fost temeluită pe înțelepciunea lucrării Bisericii”, a explicat Părintele Arhiepiscop.

„El rămâne în continuare viu în viața eparhiei noastre, iar ziua nașterii sale pe pământ nu este decât o posibilitate în plus de a descoperi astăzi, pentru generația mai tânără de slujitori, un păstor înțelept, echilibrat, foarte învățat și care, în ciuda vârstei, a iubit permanent tinerețea slujirii în Biserica lui Hristos. De aceea exemplul vieții lui rămâne un imbold tânăr mereu în actualitatea Bisericii noastre”, a adăugat ierarhul.

Arhiepiscopul Antim Nica s-a născut în data de 24 februarie 1908, în satul Bogzești (ținutul Orhei) din Basarabia, primind numele de Alexandru. A fost ales episcop eparhiot la Galați în data de 10 iunie 1973, fiind instalat în scaun de Patriarhul Justinian la 19 august 1973.

În perioada de păstorire, IPS Antim Nica a avut o bogată activitate pastorală și administrativă. În timpul păstoririi sale a fost restaurat și conservat complexul paleocreștin de la Niculițel, locul în care au fost descoperite moaștele Sfinților Martiri Zotic, Atal, Camasie și Filip.

Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos / Facebook

Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

În imagini: Dies Academicus 2022-2023

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a avut loc evenimentul „Dies Academicus”, luni, 30 ianuarie. În prima parte a programului Pr. Prof. univ. emerit dr. Ștefan Buchiu a susținut prelegerea „Actualitatea contribuției teologice a…