Arhiepiscopul Anastasie își amintește cu emoție de prima liturghie de după căderea regimului comunist în Albania

La Sfânta Liturghie oficiată joi cu ocazia hramului Bisericii Sf. Procopie din Tirana, Preafericitul Părinte Anastasie a făcut referire la prima liturghie celebrată în această biserică după căderea regimului comunist în 1992, când locașul încă funcționa ca restaurant.

„Îmi aduc aminte cu multă emoție când, după 29 de ani, am făcut prima liturghie aici în 1992. Mulți dintre dvs. erați copii mici și unii nici nu erați născuți. A avut loc o mare procesiune a tinerilor de la biserica Bunei Vestiri până aici, până în acest loc, care atunci era un restaurant”.

„Era foarte greu să ne luăm înapoi acest loc sfințit. Ne rugam să se întâmple vreo minune. Însă Dumnezeul nostru este Dumnezeul surprizelor și al minunilor și în cele din urmă am reușit să convingem oamenii care lucrau aici la restaurant să nu se neliniștească pentru pierderea locului lor de muncă, pentru că îi vom ajuta și în cele din urmă guvernul a acceptat să ne redea biserica”, și-a amintit Arhiepiscopul Anastasie în predica sa.

După ce a revenit în proprietatea Bisericii s-au făcut demersuri pentru restaurarea cât mai fidelă a locașului de cult dedicat Sfântului Procopie, ocrotitorul capitalei Albaniei.

Procesiune cu icoana Sfântului Mare Mucenic Procopie, Ocrotitorul Tiranei. Sursa: Biserica Albaneză / Facebook

„Acum, cum probabil ați auzit, cu harul lui Dumnezeu, un alt mare pas a fost făcut. Atât primăria cât și reprezentanții guvernului au convenit să ne permită refacerea bisericii așa cum era odinioară”, a anunțat Arhiepiscopul Tiranei detaliind modul în care va fi restaurată biserica astfel încât să corespundă și spațiului dar și tradiției ortodoxe.

„Va fi nevoie de multă rugăciune, va fi nevoie și de mari resurse financiare; deja există unele donații impresionante și așa îndrăznim să întreprindem această mare nevoință”, a afirmat cu încredere Preafericitul Părinte Anastasie.

Arhiepiscopul Tiranei a mărturisit că deja există donatori generoși care vor să rămână anonimi, dar a făcut un apel la sprijinul tuturor pentru reconstruirea Bisericii Sfântului Procopie. „Dumnezeu binecuvântează puținul și în înmulțește atâta timp cât este o ofrandă de iubire și credință”.

Mulțumind preoților slujitori, cântăreților și credincioșilor care s-au îngrijit de această biserică semnificativă pentru Ortodoxia albaneză, Arhiepiscopul Anastasie a îndemnat la urmarea exemplului de viață al Sfinților.

„Să-l slăvim pe Dumnezeu pentru că ne-a dăruit atât de mulți oameni care au decis, ca Sfântul Procopie, să devină mădulare ale Bisericii”.

„Să avem ceva și din credința, răbdarea și bărbăția Sfinților. Aceasta este adevărata pecete a Ortodoxiei”, a spus Arhiepiscopul Anastasie cerând tuturor să se roage pentru clerici ca să urmeze exemplul sfinților.

Ca Arhiepiscop al Albaniei, din anul 1992, Preafericitul Părinte Anastasie a restaurat în circumstanțe foarte dificile și a dezvoltat în continuare Biserica Ortodoxă Autocefală a Albaniei, care fusese pe deplin desființată timp de 23 ani.

Preafericirea Sa a fost prezent la sărbătoarea Sf. Cuv. Dimitrie, Ocrotitorul Bucureștilor, cu prilejul anului omagial 2017, în care Patriarhia Română a comemorat apărătorii Ortodoxiei în timpul comunismului.

Foto credit: Biserica Albaneză / Facebook

Citește și: PF Anastasie despre Biserica Albaniei: Încercările îngrozitoare au făcut-o să arate asemenea unui pământ pustiit

Comentarii Facebook


Știri recente