Arhiepiscopul Alba Iuliei despre bucuria în Hristos: Dumnezeu o oferă celor ce-și deschid inimile trăind pentru alții

Arhiepiscopul Alba Iuliei își centrează Pastorala de Paști din acest an pe explicarea bucuriei întru Hristos: „Creștinul se bucură și păstrează bucuria în inima sa atunci când manifestă iubirea milostivă față de aproapele său. Uitând de sine și slujindu-l pe acesta, sufletul său cunoaște adevărata bucurie, pe care Dumnezeu o oferă celor ce-și deschid inimile trăind pentru alții”.

După Înviere, salutul Domnului către mironosițe a fost: „Bucurați-vă!” amintește Înaltpreasfințitul Părinte Irineu.

„Bucuria omenească și bucuria creștină sunt două realități diferite ce se integrează în Hristos, Dumnezeu adevărat și Om adevărat. În El găsim realizarea acelei capacități instinctive și naturale a omului de a se bucura.”

„Când experimentezi bucuria, caracterul uman cunoaște un fel de transfigurare: lumea ni se dăruiește nouă, iar noi suntem recunoscători să trăim bucuria ca experiență a plinătății de sens, care deschide viitorul și întărește speranța în suflet”, continuă ierarhul Alba Iuliei.

Pe de o parte, „bucuria credinței se intensifică și se statornicește atunci când omul are o relație iubitoare cu Dumnezeu, fără Care toate lucrurile devin sumbre și dificile.”

„Această relație se concretizează prin rugăciune, eliberare de patimi și pocăință, prin cuvânt bun și viețuire virtuoasă. Bucuria credinței în Hristos Cel înviat și a dragostei față de El este numită de Sfântul Apostol Pavel „bucuria în Domnul” (cf. Filip. 4, 4)”, explică părintele arhiepiscop.

Pe de altă parte, bucuria izvorăște și din relația cu aproapele nostru: „Bucuria egoistă nu are viață lungă, pe când bucuria dăruirii este cea care rămâne pentru totdeauna. După Sfântul Ioan Gură de Aur, bucuria supremă este binefacerea arătată semenilor noștri”.

„Dumnezeu ne vrea în slujba Sa cu bucurie: bucuria rugăciunii, bucuria muncii, bucuria de a primi, bucuria de a oferi, bucuria de a suferi. Îndeplinirea conștiincioasă a datoriilor morale procură sufletului o bucurie care nu se poate compara cu niciun avantaj omenesc”, mai scrie Înaltpreasfințitul Părinte Irineu.

„Într-o inimă curată și bună domnește bucuria mântuirii ce trebuie mereu reînnoită prin comuniunea intimă cu Tatăl ceresc, prin practicarea frecventă a jertfelor mărunte și prin acceptarea din iubire a umilințelor providențiale. Ajuns la această măsură, creștinul poate să-I spună lui Dumnezeu cu psalmistul: «Mă voi veseli și mă voi bucura de Tine!» (Ps. 9, 2).”

Părintele arhiepiscop menționează, de asemenea, că în acest an omagial avem datoria să ajutăm, prin rugăciune și filantropie, ca mai ales vârstnicii să se bucure de Înviere.

„Au nevoie de bucurie, mai ales în ultimii ani de viață când bătrânețea este însoțită de un cortegiu de neputințe și suferințe. Totodată, noi suntem datori de a aduce bucuria Învierii celor bolnavi în spitale și în case, celor întristați de sărăcie și necaz și tuturor celor apăsați de greul zilei de azi și de teama zilei de mâine.”

„Oricâți nori întunecați ar putea să apară la orizontul omenirii, astăzi celebrăm triumful strălucitor al bucuriei pascale. Dacă un vânt puternic îngreunează drumul popoarelor, dacă marea istoriei devine furtunoasă, nimeni nu trebuie să cedeze descurajării și neîncrederii. Hristos este «viu în vecii vecilor» (Apoc. 1, 18), gata să ajute la nevoie”, încheie Înaltpreasfinția Sa.

Foto: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente