Arhiepiscopia Sibiului intenţionează să reabiliteze Reședința mitropoliților din Sibiu, devenită recent monument istoric

Arhiepiscopia Sibiului intenţionează să reabiliteze Reședința mitropoliților din Sibiu, devenită recent monument istoric printr-un ordin al ministrului Culturii și Identității Naționale, informează Turnul Sfatului.

Hotărârea a fost luată în cadrul şedinţei Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Sibiului din 9 februarie 2019 care a stabilit ca unul din obiectivele anului 2019 să fie amenajarea Centrului multicultural „Nicolae Bălan”, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Mitropoliei Ardealului.

Proiectul are în vederea reabilitarea clădirii fostei reședințe de vară mitropolitană de pe Bulevardul Victoriei, nr. 38, clădire care stă în paragină de mai mulți ani.

Aceasta a fost propusă încă de acum mai mulţi ani spre clasificare în lista monumentelor istorice de importanță națională, dar decizia a fost amânată până în decembrie 2018.

„După o perioadă considerabilă de tergiversări legată de statutul casei de pe Bulevardul Victoriei 38, în cele din urmă, la mijlocul lunii ianuarie am primit ordinul de ministru prin care s-a aprobat definitiv clasarea casei ca monument istoric de interes național, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu şi-a dorit să valorificăm spațiul respectiv și să-l facem un centru multicultural care va purta numele mitropolitului Nicolae Bălan”, au declarat reprezentanţii Eparhiei Ardealului pentru Turnul Sfatului când au fost întrebaţi despre proiectele din 2019.

Nicolae Bălan a fost mitropolit al Ardealului în perioada 1920-1955, membru de onoare al Academiei Române din 1920. În anul 1907 a fondat „Revista Teologică” de la Sibiu, al cărei redactor a fost până în anul 1916, iar 2 ani mai târziu a redactat – cu alți doi profesori – „Gazeta Poporului”, tot la Sibiu.

În Dicționarul teologilor români se menționează că în perioada cât a fost mitropolit, Nicolae Bălan a luptat pentru acceptarea principiilor Statutului Organic şagunian în Legea și Statutul de organizare a Bisericii Ortodoxe Române din 1925, apărând autonomia Bisericii.

Arhiepiscopia Sibiului a depus deja un memoriu tehnic de arhitectură la Compania Națională de Investiții (CNI) în care justifică înființarea unui Centru Multicultural „Mitropolit Nicolae Bălan”, în vederea reabilitării clădirii, şi se află în faza de aşteptare a unui răspuns.

Fosta reședință de vară mitropolitană din Sibiu se află în apropiere de Parcul Sub Arini, în perimetrul Bulevardului Victoriei și străzii Transilvania.

Mai multe detalii despre proiect, pot fi accesate aici.

Foto Credit: Turnul Sfatului

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente