Arhiepiscopia Bucureștilor: Unul din cei mai buni enologi români lucrează la Cooperativa Via Domnului

Reprezentanții mănăstirilor și schiturilor din Arhiepiscopia Bucureștilor au vizitat joi Secția de vinificație a Mănăstirii „Sfânta Maria” – Urlați de la Jercălăi, județul Prahova, parte a Cooperativei „Via Domnului”. Echipei care produce vinurile din eparhie s-a alăturat anul acesta unul din cei mai buni enologi români.

Părintele Protosinghel Petru Ungureanu, Starețul Mănăstirii Jercălăi și consilier eparhial la Sectorului agricol, viticol și silvic al Arhiepiscopiei Bucureștilor, le-a prezentat invitaților activitatea sectorului și a Cooperativei agricole „Via Domnului” și modul în care fluxul de producție a evoluat de la înființarea ei, în 2009.

„Am investit în vie, punând în valoare patrimoniul viticol, am investit în tehnologie, păstrând integral tradiția părinților de altădată și a oamenilor care au știut să facă vinuri de calitate, și, cel mai important lucru, am investit în oameni”, a spus părintele stareț.

„În acest sens, de la începutul anului, avem în echipa noastră unul dintre cei mai buni specialiști din țara noastră în ceea ce privește fabricarea de vinuri sănătoase naturale. Acesta este inginerul Claudiu Porumb”.

Enologul ing. Claudiu Porumb s-a alăturat anul acesta echipei de la Cooperativa Via Domnului a Arhiepiscopiei Bucureștilor, care produce vinul liturgic, dar și multe alte sortimente de vin. Foto: Ziarul Lumina

În continuare, enologul Claudiu Porumb a prezentat întregul proces de producție al vinurilor, începând de la culesul manual al strugurilor, recepția cantitativă și calitativă a lor, urmate de procesul de vinificare primară, apoi etapa de condiționare a vinurilor și de pregătire pentru îmbuteliere, respectiv așezarea în sticle și aplicarea etichetelor pentru fiecare sortiment în parte.

În partea a doua a întâlnirii, invitații au vizitat vechea bisericuță de lemn a mănăstirii, precum și un beci restaurat aflat la subsolul Casei Arhierești din curtea mănăstirii, unde au degustat două vinuri unice din sortimentul „Ierbar”: vinul Pelin Alb și vinul Pelin Rosé.

Vinurile aromate din colecția „Ierbar” sunt cele mai noi sortimente produse la Mănăstirea Jercălăi din Arhiepiscopia Bucureștilor. Foto: Ziarul Lumina

„Am încercat ca, pe lângă ceea ce se făcea de mai bine de 10 ani, anume producerea de vin liturgic, să facem și alte vinuri sub denumirea de «Via Domnului», iar aceste vinuri trebuie promovate în rețeaua bisericească”, le-a spus ing. Claudiu Porumb monahilor și monahiilor care au participat la vizită.

„Nu am așteptat momentul să terminăm proiectele apoi să ne facem cunoscuți, ci am dorit să facem acest lucru cât mai repede, pentru a arăta preoților că lucrăm la ceva important, pentru ca informația culeasă în cadrul acestor întâlniri să fie diseminată mai departe.”

„Vinul bun ia naștere într-o vie bună, dar se desăvârșește în cramă, ținând pasul cu tehnologia și respectând consumatorul. De aceea, am încercat să explic fiecărui grup faptul că producem cel mai curat vin liturgic”, a mai precizat enologul.

Pe parcursul verii, Sectorul agricol, viticol și silvic al Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat întâlniri cu reprezentanții unităților bisericești din cuprinsul eparhiei, pentru a-și prezenta activitatea și sortimentele de vinuri produse. Vizita reprezentanților mănăstirilor și schiturilor a încheiat seria de întâlniri.

Cooperativa „Via Domnului” produce vinuri premiate la concursuri internaționale, dar și vinul bisericesc folosit în eparhie.

Foto credit: Ziarul Lumina

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente