Arheologii caută mormântul Sfântului Vlasie în regiunea Sivas din Turcia

Arheologii din Turcia fac săpături în căutarea mormântului Sfântului Vlasie, Episcopul Sevastei, martirizat la începutul secolului al IV-lea.

În provincia Sivas din Turcia se fac săpături pentru găsirea mormântului Sfântului Vlasie, informează Daily Sabah. Biserica Ortodoxă îl cinstește pe sfânt, care a fost episcop al vechii cetăți Sevasta, la data de 11 februarie.

Cunoscut și în Occident sub numele de Blaise, Blazey, sau Vlas, sfântul a trăit în timpul prigoanei împăraților Dioclețian (284-305) și Liciniu (307-323). Tradiția spune că ar fi primit episcopia chiar din mâinile fostului ierarh local, Sfântului Eustratie, când acesta era închis pentru credință și urma să fie martirizat.

Sfântul a fost descoperit de niște vânători și pârât guvernatorului Agricola. Când a fost ridicat de ostași pentru a fi dus la chinuri, i-a binecuvântat, mergând cu bucurie. Martiriul lui a avut loc în anul 316, alături de șapte femei creștine și doi copii ai acestora.

Sfântul este considerat protectorul femeilor gravide, al animalelor domestice și vindecătorul bolilor de gât, pentru că a vindecat un copil căruia îi rămăsese un os de pește în gât.

Foto credit: IHA Photo

Comentarii Facebook


Știri recente